Κόσμος|15.04.2022 07:35

Μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τη γη το 2014 - Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα

Newsroom

Ένα ταχύτατα κινούμενο αντικείμενο από άλλο αστρικό σύστημα ήταν στην πραγματικότητα μια πύρινη σφαίρα που διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα πάνω από την Παπούα Νέα Γουινέα το 2014, όπως πρόσφατα έκανε γνωστό η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (USSC).

To αντικείμενο ταξίδεψε στο διάστημα με ταχύτητα άνω των 210.000 χλμ/ώρα και έπειτα έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Ιανουαρίου 2014. Ο αριθμός της ταχύτητας υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση ταχύτητα των μετεωριτών που κινούνται σε τροχιά εντός του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο arXiv.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης του 2019, η υπερβολική ταχύτητα του μετεωρίτη υποδεικνύει διαστρική προέλευση και ότι το αντικείμενο προήλθε πιθανώς από το εσωτερικό ενός πλανητικού συστήματος ή ενός άστρου στον πυκνό δίσκο του Γαλαξία μας.

Το εύρημα καθιστά τον μετεωρίτη το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που ανιχνεύθηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα. Ο εντοπισμός του έγινε πριν την ανακάλυψη του Oumuamua - ενός διάσημου πλέον, σε σχήμα πούρου αντικειμένου, που κινείται επίσης πολύ γρήγορα για να έχει προέλθει από το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με το CNN. 

Ο Αμίρ Σίραζ, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κύριος συγγραφέας της μελέτης του 2019, δήλωσε στο Vice ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να δημοσιεύσει την αρχική του μελέτη, ώστε η επιστημονική κοινότητα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν αυτός και οι συνάδελφοί του. Επειδή ο μετεωρίτης αναφλέχθηκε πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανό θραύσματα του αντικειμένου να προσγειώθηκαν στο νερό και έκτοτε να έχουν φωλιάσει στον πυθμένα της θάλασσας, πρόσθεσε.

«Η πιθανότητα να βρούμε το πρώτο κομμάτι διαστρικού υλικού είναι αρκετά συναρπαστική ώστε να το ελέγξουμε πολύ διεξοδικά και να μιλήσουμε με όλους τους παγκόσμιους εμπειρογνώμονες σε ωκεάνιες αποστολές για την ανάκτηση μετεωριτών», δήλωσε ο επιστήμονας.

μετεωρίτηςδιάστημαΠαπούα Νέα Γουινέαειδήσεις τώρα