Κόσμος|20.04.2022 08:35

Ρωσία: Το μυστικό σύμβολο της «κορδέλας του Αγίου Γεωργίου», ο υπέρτατος συμβολισμός νίκης στην Ουκρανία

Κώστας Ασημακόπουλος

Νομοσχέδιο που εξισώνει την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου με τα σύμβολα της στρατιωτικής δόξας κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα, όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Ενωμένης Ρωσίας.

«Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσουν περιπτώσεις ακατάλληλης χρήσης και επιθέσεων στο γενικά αποδεκτό σύμβολο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του την Τρίτη 19 Απριλίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Ενωμένης Ρωσίας, η δημόσια βεβήλωση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου θα επιφέρει ποινική ή διοικητική ευθύνη και οποιαδήποτε δραστηριότητα που χρησιμοποιεί τα σύμβολα της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου για σκοπούς άλλους από αυτούς που ορίζει ο νόμος θα κατασταλεί και θα τιμωρείται με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

«Εξομοιώθηκε με τα σύμβολα της ναζιστικής Γερμανίας»

«Δυστυχώς, σε πολλές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, για την ελευθερία των οποίων οι παππούδες και οι προπάππους μας έχυσαν αίμα, η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου δέχεται όλο και περισσότερες επιθέσεις. Στη Γεωργία και την Ουκρανία, η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου απαγορεύτηκε και στη Λετονία εξομοιώθηκε πλήρως με τα σύμβολα των SS και της ναζιστικής Γερμανίας. Παρόμοια νομοσχέδια είναι καθ' οδόν στη Λιθουανία και τη Μολδαβία», αναφέρεται στο μήνυμα ο Αντρέι Τουρσχάκ που είναι ένας από τους συντάκτες της πρωτοβουλίας και Γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της Ενωμένης Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο ρυθμίζει ξεκάθαρα ότι η ταινία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με την ιστορική μνήμη.

Ο σκοπός της αναβάθμισης της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου

Η αναβάθμιση του συμβόλου της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου γίνεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της Ρωσίας θέλει να συσπειρώσει τους Ρώσους κάτω από ένα θρησκευτικό σύμβολο ενόψει του Πάσχα αλλά και της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου να υψώσει το φρόνημα των στρατιωτικών που πολεμούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ο συμβολισμός σε σχέση με την Ουκρανία

Οι κορδέλες αυτές με τις πορτοκαλί και μαύρες ρίγες είναι σύμβολο των ρωφόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία εδώ και δεκαετίες. Επίσης είναι και τα επίσημα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το μήνυμα είναι πως όσοι πολεμούν με τα χρώματα του Αγίου Γεωργίου είναι ρωσόφωνοι και αντιμάχονται την κυβέρνηση του Κιέβου και αντιτίθενται στον φιλοδυτικό της προσανατολισμό. Πιο βαθύς συμβολισμός είναι πως πρόκειται για ένα ιερό και άγιο σύμβολο από το ένδοξο παρελθόν της τσαρικής Ρωσίας που αποδεικνύει ότι ποτέ δεν υπήρξε «ουκρανικό» έθνος.

Την καθιέρωσε η Αικατερίνη Β το 1769

Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου έχει γίνει σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής δόξας και της πίστης στη Ρωσία.

Η Αικατερίνη Β', με διαταγή της στις 26 Νοεμβρίου 1769, ίδρυσε το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου του Νικηφόρου, απονεμήθηκαν σε διακεκριμένους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774. Μια κορδέλα του ίδιου χρώματος επικολλήθηκε σε αυτή την παραγγελία και γι' αυτό ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος.

Ο δικέφαλος αετός και η φωτιά

«Ο αθάνατος νομοθέτης, που ίδρυσε αυτό το τάγμα, πίστευε ότι η κορδέλα του συνδέει το χρώμα της πυρίτιδας (μαύρο) με το χρώμα της φωτιάς (πορτοκαλί)». Υπάρχουν όμως και άλλες ερμηνείες. Σύμφωνα με τον στρατηγό του γαλλικού στρατού Σερζ Αντολένκο, τα χρώματα της κορδέλας αναπαράγουν τα χρώματα του κρατικού εμβλήματος (μαύρος αετός σε χρυσό φόντο). Υπάρχει επίσης μια εκδοχή ότι τα χρώματα συμβολίζουν τον θάνατο και την ανάσταση του Αγίου Γεωργίου του Νικηφόρου.

Τι συμβολίζει

Σήμερα στη Ρωσία η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένδειξη μνήμης για το κατόρθωμα του λαού. Το να περπατάς στο δρόμο με μια τέτοια κορδέλα σημαίνει να εκφράσεις τον σεβασμό και την αλληλεγγύη σου στους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον. Πριν από τις 9 Μαΐου, οι νέοι δένουν τέτοιες κορδέλες στα ρούχα και τις μοιράζουν στους περαστικούς στο δρόμο.

Αναβίωση το 2005 με το St. George Ribbon

Το 2005, υπάλληλοι του πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti πραγματοποίησαν τη δράση St. George Ribbon. Όπως είπαν οι εργαζόμενοι, σκοπός της δράσης ήταν να αποτίσουν φόρο τιμής στους βετεράνους που επέζησαν από τις μάχες και να μην ξεχαστούν όσοι πέθαναν στο πεδίο της μάχης.

Αγιος ΓεώργιοςΡωσίασύμβολοΜεγάλη ΑικατερίνηΚορδέλα Αγίου Γεωργίου