Κόσμος|20.04.2022 22:30

«Μπορεί να μας απομένουν ώρες» λέει μαχητής στο Azovstal της Μαριούπολης - Πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ στον βαλλιστικό πύραυλο της Ρωσίας

Newsroom

Οι ρωσικές δυνάμεις έσφιξαν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους υπερασπιστές που παραμένουν κλεισμένοι μέσα στο γιγαντιαίο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal που αποτελούσε το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στη Μαριούπολη. Όπως προειδοποίησε μαχητής που βρισκόταν μέσα στο εργοστάσιο σε βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου «μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες ημέρες ή και ώρες».

Με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται, οι ουκρανικές Αρχές προσπάθησαν την Τετάρτη να ανοίξουν έναν διάδρομο εκκένωσης για τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην κατεστραμμένη πόλη- λιμάνι, η οποία αποτελεί βασικό στρατιωτικό στόχο της Μόσχας που επιθυμεί να καταλάβει το βιομηχανικό ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι κατέθεσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους, περιμένουμε μια απάντηση». Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο και δεν ήταν σαφές πότε στάλθηκε ή αν προσέφερε κάτι διαφορετικό στους Ουκρανούς.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ που επισκέφτηκε το Κίεβο, διέψευσε ότι το Κρεμλίνο περιμένει την απάντηση του Κιέβου σχετικά με την απομάκρυνση των αμάχων, υποστηρίζοντας ότι κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο έγγραφο που να αναφέρεται στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών. 

Παράλληλα ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία σκαρφάλωσε πάνω από τα 5 εκατομμύρια με τη Δύση να επικεντρώνεται στο να προμηθεύσει στην Ουκρανία βαρύτερα όπλα και ισχυρότερα όπλα για νέα φάση του πολέμου η οποία δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί εξοντωτική.

Καθώς η Ρωσία συνέχισε να διοχετεύει στρατεύματα και εξοπλισμό στο Ντονμπάς, τα δυτικά έθνη έσπευσαν να ενισχύσουν τη ροή στρατιωτικών προμηθειών προς το Κίεβο για αυτή τη νέα φάση του πολέμου, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει πόλεμο χαρακωμάτων, επιθέσεις πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και μάχες με άρματα μάχης σε σχετικά ανοιχτό έδαφος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο πακέτο όπλων που θα περιλαμβάνει πρόσθετο πυροβολικό, ενώ ο Καναδάς και η Ολλανδία δήλωσαν επίσης ότι θα στείλουν περισσότερα βαρέα όπλα. Επίσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την αξιολόγηση του Πενταγώνου για τον πόλεμο, δήλωσε ότι η εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού στα αμερικανικά οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών έχει αρχίσει σε μια ευρωπαϊκή χώρα εκτός Ουκρανίας, και το πρώτο από τα 18 υποσχόμενα τέτοια όπλα άρχισε να φτάνει στην ήπειρο.

Κλιμάκωσε η Ρωσία με εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Η Ρωσία σε μία κίνηση επίδειξης ισχύος, ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Plesetsk. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπερηφανεύτηκε μάλιστα ότι μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και να κάνει όσους απειλούν τη Ρωσία «να το σκεφτούν δύο φορές», ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας χαρακτήρισε την εκτόξευση από τη βόρεια Ρωσία «δώρο στο ΝΑΤΟ».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του περιέγραψε την πυραυλική δοκιμή ως «ρουτίνα» και δήλωσε ότι δεν θεωρείται απειλή.

Συνεχίζονται οι μάχες στο πεδίο - Μεγάλος στόχος το Ντονμπάς

Στο πεδίο της μάχης, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Μόσχα συνέχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις σε όλη την ανατολική χώρα, ανιχνεύοντας αδύναμα σημεία στις ουκρανικές αμυντικές γραμμές. Η Ρωσία δήλωσε ότι εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους που περιλάμβαναν συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχημάτων.

Ο δηλωμένος στόχος του Κρεμλίνου είναι η κατάληψη του Ντονμπάς, της κυρίως ρωσόφωνης ανατολικής περιοχής που φιλοξενεί ανθρακωρυχεία, εργοστάσια μετάλλων και εργοστάσια βαρέως εξοπλισμού ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ουκρανίας. Η απόσπασή της θα έδινε στον Πούτιν μια πολυπόθητη και σημαντική νίκη δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Αναλυτές τονίζουν ότι η επίθεση στα ανατολικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ζοφερό πόλεμο φθοράς, καθώς η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο έμπειρα, σκληραγωγημένα στη μάχη στρατεύματα της Ουκρανίας, τα οποία πολεμούν τους αυτονομιστές υπέρ της Μόσχας στο Ντονμπάς τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, η Ουκρανία δήλωσε ότι οι Ρώσοι έριξαν βαριές βόμβες για να ισοπεδώσουν ό,τι είχε απομείνει από το εκτεταμένο χαλυβουργείο Azvostal. Λίγες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες αρνήθηκαν να υποκείψουν στα δύο τελεσίγραφα της Μόσχας και παράμειναν μέσα στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ρώσων, παρέμειναν στο εργοστάσιο και στον λαβύρινθο των τούνελ και των καταφυγίων του, που καλύπτει περίπου 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4 τετραγωνικά μίλια).

«Έχουμε πάνω από 500 τραυματίες - Μας απομένουν ημέρες ή και ώρες»

Την Τετάρτη, ένας Ουκρανός ανήρτησε ένα βίντεο με έκκληση στο Facebook, προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να βοηθήσουν στην εκκένωση των ανθρώπων από το εργοστάσιο, λέγοντας: «Έχουμε περισσότερους από 500 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες πολίτες μαζί μας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Ο αξιωματικός, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως Serhiy Volynskyy της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είπε: «Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μας έκκληση. Μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες ημέρες ή ώρες». Η γνησιότητα του βίντεο δεν μπόρεσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Συνολικά, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους.

Δεν λειτούργησαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους στην Μαριούπολη

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το Κίεβο διαμηνύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης από την πολιορκημένη Μαριούπολη «δεν δούλεψε».

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων «δεν λειτούργησε» υποστήριξε ειδκότερα  η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.

«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των μαχητών στο εργοστάσιο δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.

Ο Πούτιν αποθέωσε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου

Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, χαιρέτισε την εκτόξευση του Sarmat ως «ένα μεγάλο, σημαντικό γεγονός» για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και εξήρε τον πύραυλο ότι δεν έχει «κανένα αντίστοιχο στον κόσμο». Ο Sarmat προορίζεται να αντικαταστήσει τελικά τον σοβιετικής κατασκευής πύραυλο με την κωδική ονομασία Satan του ΝΑΤΟ ως κύριο συστατικό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

«Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων μας δυνάμεων, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα κάνει εκείνους που, εν θερμώ της ξέφρενης, επιθετικής ρητορικής, προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας να το σκεφτούν δύο φορές», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδίαζε να δοκιμάσει τον πύραυλο και «δεν θεωρήσαμε ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους».

Αναζητώντας έναν δρόμο προς την ειρήνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε συναντήσεις τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για να συζητήσουν "όποια επείγοντα μέτρα μπορούν να ληφθούν για να σταματήσουν οι μάχες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρρίκ. Ο ΟΗΕ δεν έλαβε άμεση απάντηση.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπύραυλοςΡωσία