Κόσμος|27.04.2022 10:00

Πόλεμος Ουκρανία: Στρέφεται προς την Υπερδνειστερία η Ρωσία; Οι δυτικοί φόβοι, το σενάριο για διαμελισμό της Ουκρανίας και η περαιτέρω κλιμάκωση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Carnetdevoyage.gr/Bαγγέλης Πρωτόπαπας
Carnetdevoyage.gr/Bαγγέλης Πρωτόπαπας
Carnetdevoyage.gr/Bαγγέλης Πρωτόπαπας
Carnetdevoyage.gr/Bαγγέλης Πρωτόπαπας

Μια σειρά από μυστηριώδεις εκρήξεις στη Μολδαβία έχουν αυξήσει την απειλή ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επεκταθεί σε νέα εδάφη, με απρόβλεπτες συνέπειες, στον απόηχο σχετικών προειδοποιήσεων από το Κίεβο.

Στο επίκεντρο η Υπερδνειστερία

Οι εκρήξεις κατέστρεψαν ραδιοφωνικές κεραίες σε ένα κομμάτι της ανατολικής Μολδαβίας που φυλάσσεται από τη Ρωσία κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, την Υπερδνειστερία, η οποία ήταν ειρηνική μετά από μια σύντομη σύγκρουση το 1992 που διεξήγαγαν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από το Κρεμλίνο εναντίον του μολδαβικού στρατού.

Οι αρχές των αυτονομιστών κατηγόρησαν για τα περιστατικά «Ουκρανούς σαμποτέρ», ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για προβοκάτσιες που σχεδιάστηκαν για να αποτελέσουν πρόσχημα για την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία θα προστεθούν στα 1.500 που ήδη βρίσκονται εκεί, όπως ακριβώς παρόμοιες εκρήξεις στο Ντονμπάς προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έλαβαν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας έλαβαν την Τρίτη ψεύτικα SMS που προειδοποιούσαν για επικείμενη ουκρανική επίθεση. Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της και δήλωσε ότι στην Υπερδνειστερία δρουν δυνάμεις που «ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Μια ρωσική κίνηση στην Υπερδνειστερία θα αποτελούσε άμεση απειλή για την κυριαρχία της Μολδαβίας, μιας χώρας 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία, όπως και η Ουκρανία, έχει δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως παρατηρεί ο Guardian.

Θα απειλούσε επίσης την Οδησσό, την ουκρανική πόλη-λιμάνι που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Μολδαβίας και της κατεχόμενης από τη Ρωσία Χερσώνας.

Πριν από τέσσερις ημέρες ο διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, Ρουστάμ Μινεκάγιεφ, δήλωσε ότι οι στόχοι της Μόσχας περιλαμβάνουν την κατάληψη της νότιας Ουκρανίας, ώστε να αποκτήσει η Ρωσία τον έλεγχο των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και την πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να κατακερματιστεί σε «πολλά κράτη»

Την Τρίτη, ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και ένας από τους στενότερους συμβούλους του Βλαντίμιρ Πούτιν, έβαλε στο τραπέζι ένα άλλο ζοφερό ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κατακερματιστεί σε «πολλά κράτη», κατηγορώντας για ένα τέτοιο αποτέλεσμα τη δυτική παρέμβαση.

Η απειλή του διαμελισμού ακολουθεί την αποτυχία του πρωταρχικού πολεμικού στόχου του Πούτιν, να υποτάξει ολόκληρη την Ουκρανία και να εγκαταστήσει μια φιλική προς τη Ρωσία κυβέρνηση στο Κίεβο. Η μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε τον Φεβρουάριο δεν μπόρεσε να κάμψει την ουκρανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα δεν μπόρεσε να αποτρέψει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Οι επανειλημμένες ρωσικές προειδοποιήσεις, επιδεικνύοντας ρητά το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, είχαν μειωμένο αντίκτυπο. Η Φινλανδία και η Σουηδία φαίνεται ότι θα δηλώσουν την ετοιμότητά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου, απορρίπτοντας τις υποδείξεις της Μόσχας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων προς τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προσπάθησε να ενισχύσει την απειλή, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία και προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης «δεν πρέπει να υποτιμάται». Αλλά μόλις 12 ώρες αργότερα, η Γερμανία υποχώρησε από τις προηγούμενες επιφυλάξεις της για την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι θα στείλει 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard.

Η ανακοίνωση αυτή, από την υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, έγινε την Τρίτη στη συνάντηση περίπου 40 χωρών στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, για τον συντονισμό και την ενίσχυση της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, που σηματοδότησε την αύξηση των διακυβευμάτων από τους υποστηρικτές της Ουκρανίας. Ανακοινώνοντας τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντιαεροπορικά συστήματα, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα ήταν «απολύτως θεμιτό» τα όπλα να χρησιμοποιηθούν εναντίον γραμμών ανεφοδιασμού εντός της Ρωσίας.

Σε απάντηση η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει τις γραμμές ανεφοδιασμού που φέρνουν δυτικά όπλα, στοχεύοντας σιδηροδρόμους και γέφυρες και απειλώντας να πλήξει το Κίεβο.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται, τα μέρη της σύγκρουσης επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους. Η Ρωσία έχει εγκαταλείψει προς το παρόν την απόλυτη κατάκτηση και επιδιώκει να χαράξει μια συνεχόμενη ζώνη κατοχής που θα φτάνει μέχρι την Υπερδνειστερία, την οποία ο Πούτιν μπορεί να συσκευάσει ως «Novorossiya», το θεμέλιο για μια νέα ρωσική αυτοκρατορία.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε με έμφαση ότι οι στόχοι της υπερβαίνουν την άμυνα της Ουκρανίας και περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία και στο τέλος της ημέρας, αυτό θα περιλαμβάνει μια αποδυναμωμένη Ρωσία και ένα ενισχυμένο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, την προηγούμενη ημέρα.

«Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μίλεϊ. «Αν η Ρωσία τη γλιτώσει χωρίς κόστος, τότε θα χαθεί η λεγόμενη διεθνής τάξη πραγμάτων και θα εισέλθουμε σε μια περιοχή σοβαρής αστάθειας».

Με την έναρξη αυτής της νέας φάσης του πολέμου, αφαιρείται ένα στρώμα από το μαξιλάρι που μέχρι τώρα εμπόδιζε το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να έρθουν σε άμεση, εχθρική επαφή, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έκτοτε. Και αν οι δυσοίωνες εκρήξεις στην Υπερδνειστερία είναι προμήνυμα ενός νέου παιχνιδιού του Πούτιν, η Μολδαβία θα μπορούσε να αποτελέσει το επίκεντρο της νέας κατάστασης που αναδύθηκε τους τελευταίους μήνες, καταλήγει ο Guardian.

πόλεμοςNATOΒλαντίμιρ ΠούτινΝΑΤΟΡωσίαΟυκρανίαΥπερδνειστερίαειδήσεις τώρα