Κόσμος|29.04.2022 07:15

Ουκρανία: Αγώνας για χάπια αντισύλληψης - Οι αναφορές για βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες δείχνουν να αυξάνουν συνεχώς

Newsroom

Προσπάθειες για να φτάσει το συντομότερο δυνατό η επείγουσα αντισύλληψη στα ουκρανικά νοσοκομεία βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς οι αναφορές για βιασμούς μετά τη ρωσική εισβολή συνεχίζουν να αυξάνονται.

Περίπου 2.880 πακέτα του φαρμάκου, γνωστού και ως χάπι της επόμενης μέρας, έχουν σταλεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονιμότητας (IPPF) στην Ουκρανία, ενώ ένα δίκτυο εθελοντών σε όλη την Ευρώπη συλλέγει δωρεές του φαρμάκου από το εξωτερικό και τα παραδίδει στα νοσοκομεία.

«Το χρονικό πλαίσιο για τη "θεραπεία" των θυμάτων σεξουαλικής βίας είναι πραγματικά ουσιαστικό», δήλωσε η Julie Taft, της IPPF. «Εάν μια γυναίκα εξεταστεί εντός πέντε ημερών από ένα συμβάν, τότε αυτό το φάρμακο θα πρέπει να της δοθεί αυτόματα».

Η Taft δήλωσε ότι το IPPF στέλνει επίσης χάπια ιατρικής άμβλωσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Σημειώνεται πως η επείγουσα αντισύλληψη ήταν ευρέως διαθέσιμη στην Ουκρανία, αλλά ο πόλεμος κατέστρεψε τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσε εκτοπισμό ασθενών και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και αύξησε το ποσοστό των σεξουαλικών επιθέσεων.

«Υπάρχει ζήτηση για επείγουσα αντισύλληψη, αλλά πολύ σπάνια από νοσοκομεία στη Δύση. Είναι κυρίως νοσοκομεία στα ανατολικά, στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Joel Mitchell από την Paracrew, μια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδει τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

«Μόλις ήρθαμε σε επαφή με νοσοκομεία σε αυτές τις περιοχές, είχαμε πάγιες παραγγελίες για το συγκεκριμένο φάρμακο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους παραλήπτες των φαρμάκων είναι θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά ένας εθελοντής της Paracrew δήλωσε στη Guardian ότι παρέδωσε επείγουσα αντισύλληψη απευθείας σε ένα νοσοκομείο σε μια πόλη βόρεια του Κιέβου, όπου -όπως λέει- του είπαν από το προσωπικό του νοσοκομείου πως νοσηλεύονται πολλά θύματα βιασμού.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Lyudmila Denisova, δήλωσε στις αρχές Απριλίου ότι υπήρχαν εννέα περιπτώσεις -που έχουν καταγραφεί επίσημα- γυναικών που έμειναν έγκυες αφού βιάστηκαν από Ρώσους στρατιώτες.

Οι αναφορές για θύματα βιασμού εγείρουν ανησυχίες για τις περιοχές στα ανατολικά, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Η Jamie Nadal από το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) δήλωσε ότι σε μια κατάσταση κρίσης οι αναφερθείσες περιπτώσεις βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, είναι πιθανότατα «μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμπεριλάβει στο παρελθόν επείγουσα αντισύλληψη στα «κιτ μετά τον βιασμό» σε εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια σε ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Βοσνία. Εκτός από την επείγουσα αντισύλληψη, οι επιζώντες συνήθως λάμβαναν φάρμακα για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β και ο ιός HIV.

Η διανομή των φαρμάκων σε επιζώντες βιασμού σε μετασυγκρουσιακές ζώνες παραμένει πολιτική του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ έχει στείλει 40.000 κιλά προμήθειες αναπαραγωγικής υγείας στην Ουκρανία και 33 κιτ κλινικής διαχείρισης βιασμού (CMR) και προφύλαξης μετά την έκθεση (PEP) σε 19 νοσοκομεία σε συνολικά 10 περιοχές της Ουκρανίας.

Γυναίκες κρατούνταν σε υπόγειο και βιάζονταν συστηματικά

Η Denisova δήλωσε ότι το γραφείο της έχει καταγράψει επίσημα τις περιπτώσεις 25 γυναικών που κρατούνταν σε ένα υπόγειο και βιάζονταν συστηματικά στην Μπούχα, μια πόλη βόρεια του Κιέβου, η οποία είναι πλέον συνώνυμη με τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, αλλά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ένας εθελοντής που εκκένωσε τους κατοίκους από τις πόλεις βόρεια του Κιέβου στις αρχές Απριλίου δήλωσε στη Guardian: «Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι οι επιζώντες του βιασμού αρχικά θέλουν να πουν την ιστορία τους, αλλά μετά φεύγουν και δεν επιστρέφουν για να μιλήσουν παρά μόνο μήνες αργότερα». Είπε ότι συνάντησε τρεις γυναίκες στην περιοχή που βγήκαν γυμνές από σπίτια και υπόγεια. Η μία, που μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο, είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα και είχε σπασμένα κόκαλα.

Η Guardian ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι μεταθανάτιες εξετάσεις σε πτώματα σε ομαδικούς τάφους βόρεια του Κιέβου αποκάλυψαν ενδείξεις ότι ορισμένες γυναίκες είχαν βιαστεί πριν σκοτωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

κακοποίησηβιασμοίπόλεμοςΡωσίασεξουαλική κακοποίησηΟυκρανίαειδήσεις τώραβιασμός