Κόσμος|10.05.2022 18:53

Σοκαριστικές εικόνες από τον πόλεμο μεταδίδει το Al Jazeera: Βαγόνια τρένων - ψυγεία μεταφέρουν σορούς ρώσων στρατιωτών

Newsroom

Σοκαριστικές εικόνες φέρνει στο φως το Al Jazeera από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δίκτυο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, εκτός από την προσπάθεια να κρύψουν τα δικά τους εγκλήματα πολέμου στη χώρα, χρησιμοποιούν και τρένα – ψυγεία για τη μεταφορά σορών των στρατιωτών τους, προκειμένου να αποκρύψουν και τον πραγματικό αριθμό των απωλειών τους στα πεδία των μαχών. Tο ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει ότι «αυτός είναι ο πραγματικός φόρος αίματος για τη Ρωσία – σακούλες με πτώματα που κανείς δεν έχει αναζητήσει, στοιβαγμένα σε βαγόνια – ψυγεία».

Αρνούνται να παραδεχθούν την αλήθεια για τον αριθμό των νεκρών τους

Επισήμως, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει μόνο 1.300 νεκρούς στην Ουκρανία, ενώ οι υπολογισμοί του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, κάνουν λόγο για περίπου 26.000 νεκρούς ρώσους στρατιώτες. Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, οι ρώσοι διοικητές αρνούνται να παραδεχτούν την αλήθεια για τον αριθμό των νεκρών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Σε ομιλία του τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, στο Λονδίνο, ο Γουάλας σημείωσε ότι «Από τον Φεβρουάριο γινόμαστε μάρτυρες μιας συστημικής άρνησης να υποστηρίζουμε την αλήθεια σε επίπεδο διοίκησης και αυτό συνεχίζει. Σκεφτείτε μόνο το γεγονός ότι φορητά κρεματόρια μεταφέρονται στα πεδία των μαχών όχι μόνο για να κρύψουν τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου αλλά και τις σορούς των Ρώσων στρατιωτών».

Το Al Jazeera, πάντως, στο ρεπορτάζ του, για να αποδείξει ότι πρόκειται για σορούς ρώσων στρατιωτών, δείχνει ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, που φέρει ετικέτα στα ρωσικά και έχει κατασκευαστεί σε εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη.

Επιπλέον, στα ρούχα ενός εκ των νεκρών στρατιωτών, υπάρχει το διακριτικό στολής που γράφει «Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας».

Σημειώνεται ότι σε μια τσάντα που ανήκε σε έναν από τους νεκρούς ρώσους, βρέθηκαν κοσμήματα, τα οποία φέρεται να έχουν κλαπεί από ουκρανούς πολίτες στην περιοχή του Κιέβου.

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώρασορόςΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτιν