Κόσμος|18.05.2022 08:09

Φινλανδία και Σουηδία αλλάζουν σελίδα - Σήμερα οι αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Newsroom

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν σήμερα Τετάρτη τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Ρωσία: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνεχείς είναι την ίδια ώρα οι απειλές που εκτοξεύει η Μόσχα στον απόηχο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για διεύρυνση με ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η Ρωσία προειδοποιεί για «εκτεταμένες επιπτώσεις που θα αλλάξουν ριζικά την παγκόσμια κατάσταση», σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Φινλανδό ομόλογό του το Σάββατο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων θα μπορούσαν να «επηρεαστούν αρνητικά» εάν η Φινλανδία ακολουθήσει τα σχέδια να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαουλί Νινίστο επεσήμανε ότι είχε ήδη πει στον Πούτιν στην πρώτη τους συνάντηση το 2012 ότι «κάθε ανεξάρτητο έθνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τη δική του ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία, τα πιο μακρά σύνορα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θεωρείται χώρα με πλεονέκτημα στη δύναμη πυροβολικού.

ΦινλανδίαΣουηδίαΝΑΤΟειδήσεις τώρα