Κόσμος|26.05.2022 22:40

Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο απέρριψε αίτηση Ρωσίδας φοιτήτριας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom

Το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου (UWL) τόνιζε λίγο μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ότι η σκέψη του είναι με «εκείνους εντός της Ρωσίας που αντιτίθενται με θάρρος στη σύγκρουση». Μάλιστα, ανέφερε ότι «εν μέσω τέτοιων αντιξοοτήτων, το UWL επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στις αξίες και τις ελευθερίες που είναι κεντρικές για τον τρόπο ζωής μας και το ίδρυμά μας: κοινότητα, ανεκτικότητα, συνεργασία, ελευθερία της ακαδημαϊκής έρευνας και έκφρασης». Όμως, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε σε μια υποψήφια φοιτήτρια λίγους μήνες αργότερα, έδειχνε ότι αυτές οι αξίες είχαν παραμεριστεί και αντικατασταθεί από την αποφυγή ατόμων με βάση την εθνικότητά τους.

Η Elena Ledneva έχει εμπειρία στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα, έχοντας εργαστεί για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014, μεταξύ άλλων διεθνών εκδηλώσεων, και ήλπιζε να ξεκινήσει ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη διαχείριση πολυτελούς φιλοξενίας αμέσως μετά τη μετακόμισή της στο Λονδίνο με τον σύζυγό της και τον νεογέννητο γιο της τον Μάιο του 2021. Παρά το γεγονός ότι ήταν νέα στη χώρα, ασχολήθηκε γρήγορα με την τοπική κοινότητα γονέων, οργανώνοντας ακόμη και εβδομαδιαίες πρωινές συναντήσεις καφέ με άλλες μητέρες.

Η κ. Ledneva δήλωσε στην Express.co.uk ότι το πρόραμμα στο UWL, για την αίτηση του οποίου είχε μιλήσει με τους διοικητικούς υπαλλήλους και είχε επισκεφθεί το πανεπιστήμιο, θα ταίριαζε πολύ στην περίπτωσή της, επειδή «πάντα μου άρεσε να εργάζομαι με ανθρώπους». Όμως η ομάδα του πανεπιστημίου που ασχολείται με τις αιτήσεις των διεθνών σπουδαστών δήλωσε μέσω μέιλ στις 24 Μαΐου, ότι η αίτησή της για σπουδές στο ίδρυμα δεν θα εξεταστεί περαιτέρω λόγω «των πρόσφατων γεγονότων και της κατάστασης στην Ουκρανία».

Το UWL σημείωνε ότι αυτή δεν ήταν μια μεμονωμένη απόφαση, αλλά μια «πολιτική» που ακολουθεί γενικά το πανεπιστήμιο, η οποία ακολουθείται από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Περιέγραψε την πολιτική ως «ατυχή», αλλά η ίδια η πολιτική του πανεπιστημίου για τις εισαγωγές υποδηλώνει ότι ήταν πιο σημαντική από αυτό. Βέβαια, μεταξύ των «γενικών αρχών» της πολιτικής του ιδρύματος είναι ότι «το Πανεπιστήμιο θα δεχθεί υποψηφίους που έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν στο μάθημα που έχουν επιλέξει, ανεξάρτητα από το ιστορικό τους».

Η Express.co.uk επικοινώνησε με το UWL για να ρωτήσει πώς ο αποκλεισμός ενός Ρώσου φοιτητή λόγω της εθνικότητάς του ταιριάζει με τους κανόνες του για την πρόληψη των διακρίσεων αλλά δεν έλαβε απάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Δεν έχω καμία επιρροή στους ανθρώπους που αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο» 

Η κ. Ledneva δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» όταν διάβασε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώνοντας: «Ακούγεται εντελώς παράλογο. Δεν έχω καμία επιρροή στους ανθρώπους που αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτόν τον απαίσιο πόλεμο και δεν είμαι υπεύθυνη για τις πράξεις τους. Σπούδασα, εργάστηκα για 33 χρόνια, ώστε οι ενέργειες του προέδρου της Ρωσίας να μπορούν τώρα να καταστρέψουν τους μελλοντικούς μου στόχους και την καριέρα μου;»

Η Ledneva υπογράμμισε ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο ήθελε να εισαχθεί, θα χρηματοδοτούνταν από τον σύζυγό της, ο οποίος είναι υπάλληλος με μισθωτή εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο «με σαφή παρακολούθηση της προέλευσης των χρημάτων» και «απόδειξη ότι δεν σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τη ρωσική κυβέρνηση».

«Γίνονται διακρίσεις σε ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους»

«Δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται στο Ηνωμένο Βασίλειο η περίπτωση να γίνονται διακρίσεις σε ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους. Τώρα πρόκειται για τους Ρώσους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση και είναι πιθανώς ακόμη πιο τρομοκρατημένοι με αυτό που συμβαίνει από ό,τι ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος. Πιστέψτε με, είναι σπαρακτικό να βλέπεις τι κάνει η πατρίδα σου στην Ουκρανία και να μην μπορείς να αλλάξεις τίποτα».

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε η ίδια, έγραφε: «Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με την πολιτική του Πανεπιστημίου σε απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα και την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν θα είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε περαιτέρω την αίτησή σας. Λυπούμαστε πολύ για αυτές τις πολύ ατυχείς περιστάσεις»

Πολυάριθμες αθλητικές οργανώσεις, μουσικά ιδρύματα, ακόμη και πολιτικές κοινότητες στη Δύση έχουν στρέψει την απογοήτευσή τους για τον συνεχιζόμενο πόλεμο όχι μόνο στο ρωσικό κράτος αλλά και στον ρωσικό λαό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εντελώς αποκομμένοι από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Κρεμλίνο.

Η κ. Ledneva δήλωσε στην Express.co.uk ότι αυτό ήταν εντελώς παράλογο και ότι «το κλειδί για να επανέλθει ο κόσμος στην κανονικότητα βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Είναι η αγάπη και η ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους γύρω μας, προς τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους γείτονές μας. Μόλις έχουμε ειρήνη μέσα μας, αυτή θα εξαπλωθεί και έξω». Πρόσθεσε ότι «το μίσος τελικά είναι η αιτία που προκαλεί τέτοια φρικτά γεγονότα».

ΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραΒρετανίαΛονδίνοπόλεμοςπανεπιστήμιοφοιτήτρια