Κόσμος|25.05.2022 21:24

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε σε μισθούς και συντάξεις και η πληρωμή του χρέους σε ρούβλια

Newsroom

Σημαντικές αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα ανακοίνωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία προσπάθεια να τονώσει το ρούβλι, το ηθικό των Ρώσων αλλά και την οικονομία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα στέλνει νέο ηχηρό μήνυμα προς την Δύση.

Αυξήσεις 10%

Ο κατώτατος μισθός και οι συντάξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία θα αυξηθούν κατά 10%. Ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιουλίου θα αυξηθεί στα 15.278 ρούβλια (247 Ευρώ) το μήνα από τα 12.919 ρούβλια (208,85 Ευρώ) που είναι σήμερα. Δηλαδη, αύξηση 2.359 ρούβλια (38,2 Ευρώ) το μήνα.

Αυξήσεις και στις συντάξεις

Αυξήσεις θα έχουμε και στις συντάξεις. Οι συντάξεις των μη εργαζόμενων συνταξιούχων από αυτήν την 1η Ιουλίου θα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε 19.360 ρούβλια (312,98 Ευρώ).

Πούτιν: «Το ρούβλι ενισχύεται»

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του σχετικά με τις αυξήξεις τόνισε πως η οικονομία της χώρας βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. «Η αύξηση των τιμών έχει επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός συγκρατείται, η ανεργία δεν αυξάνεται, το δολάριο συρρικνώνεται και το ρούβλι ενισχύεται», είπε συνοπτικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα μέσα στη μέρα οι οικονομικές υπηρεσίες είχαν δώσει στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό στη Ρωσία με αναφορές για συγκράτηση και για επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα το 2024.

Πληρωμή σε ρούβλια

Η δεύτερη σημαντική οικονομική είδηση της ημέρας έρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας το οποίο ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της χώρας σε ρούβλια και όχι σε δολλάρια. Η ρωσική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση αυτή ύστερα από την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να ανανεώσει την άδεια που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους σε δολάρια ΗΠΑ.

Δεν τον δημιούργησε η Ρωσία

"Οι πληρωμές θα γίνονται στο νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με δυνατότητα μετέπειτα μετατροπής τους μέσω NSD. Αυτή την κατάσταση δεν την δημιούργησε η Ρωσία. Δημιουργήθηκε τεχνητά μέσα από σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας από μια μη φιλική χώρα", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov. Το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης επιχειρεί να βάλει το ρούβλι στο κάδρο των διεθνών νομισμάτων, να ενισχύσει το ρόλο του στην παγκόσμιο οικονομία και παράλληλα να γυρίσει το πρόβλημα στη Δύση μετά τις πιεστικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την στάση της απέναντι στην Ουκρανία.

χρέοςρούβλιειδήσεις τώραΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιναυξήσεις