Κόσμος|06.06.2022 13:26

«Μπλόκο» τριών χωρών στον Λαβρόφ - Έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για να μην ταξιδέψει στη Σερβία

Newsroom

Χώρες γύρω από τη Σερβία «μπλόκαραν» τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη χώρα. Ειδικότερα, οι τρεις γειτονικές χώρες Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροσκάφος του.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμη πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επιβεβαίωσε πληροφορία σερβικού μέσου ενημέρωσης που ανέφερε ότι η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο που επρόκειτο να μεταφέρει τη Δευτέρα στο Βελιγράδι τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας.

«Η διπλωματία μας δεν έχει ακόμη την ικανότητα της τηλεμεταφοράς», είπε η πηγή.

Σημειώνεται πως η Σερβία, η οποία έχει στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αποκρούσει τις πιέσεις για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχαν συμφωνήσει τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Σερβία, ενώ σταμάτησε την παροχή σε άλλες χώρες επειδή αρνήθηκαν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Η απάντηση της Ρωσίας

Για το παραπάνω, η Ρωσία κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Δύση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «άλλο ένα κλειστό κανάλι επικοινωνίας» σε σχόλια που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σημειώνεται πως ο Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες στο Βελιγράδι τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όλες οι ειδήσεις:

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι την Παρασκευή

Πανικός στον αέρα με άγρια κόντρα Γ. Τσίπρα και Α. Γεωργιάδη: «Είσαι γελοίος» - «Εσύ είσαι και ένοχος»

Tα βάζει με τα μεγαθήρια των Κυκλάδων: Το νησί με τις χαμηλές τιμές και το καταπληκτικό φαγητό που φέτος έχει την τιμητική του

ΣερβίαΣεργκέι ΛαβρόφΡωσίαειδήσεις τώρααεροπλάνοΟυκρανία