Κόσμος|06.06.2022 18:43

Οργή Ρωσίας μετά το μπλόκο στον Λαβρόφ: Απειλεί Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία με τον πύραυλο «Satan-2»

Newsroom

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Σερβία εξαιτίας της άρνησης τριών χωρών να του δώσουν άδεια να πετάξει από τον εναέριό τους χώρο προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία μέσω του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος «Roscosmos», Nτμίτρι Ρογκόζιν, απείλησε Μαυροβούνιο, Βουλγαρία αλλά και Βόρεια Μακεδονία με τον διηπειρωτικό πύραυλο «Satan-2». Αιτία ήταν το γεγονός πως οι τρεις χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, γεγονός που εξόργισε το Κρεμλίνο, αναγκάζοντάς τον να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Σερβία.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν έβαλε όμως στο στόχαστρο και τη Ρουμανία. Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο μπορούσαν να σταματήσουν το αεροπλάνο του Λαβρόφ, δεν θα σταματήσουν έναν πύραυλο Sarmat 208 τόνων- γνωστό και ως Satan-2.

Σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον «Sarmat» (βαλλιστικό πύραυλο); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για τους Σουηδούς που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο διευθυντής της «Roscosmos».

Λαβρόφ:  «Aδιανόητη» η κίνηση των τριών βαλκανικών χωρών να μπλοκάρουν την επίσκεψη στη Σερβία

Χώρες γύρω από τη Σερβία «μπλόκαραν» τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη χώρα. Ειδικότερα, οι τρεις γειτονικές χώρες Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροσκάφος του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «αδιανόητη» κίνηση των τριών βαλκανικών χωρών, χαρακτηρίζοντάς το παράλληλα «σκανδαλώδες και πρωτοφανές», μέτρο.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα προσκαλέσει τον Σέρβο ομόλογό του στη Μόσχα, τονίζοντας παράλληλα ότι «το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία». Η Ρωσία έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια των τριών βαλκανικών κρατών, συμπληρώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι δεν θα εμποδίσουν την Μόσχα να διατηρήσει επαφές με φιλικές χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε την λύπη του για την «παρεμπόδιση» της επίσκεψης Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο και δοκιμασμένο φίλο της Σερβίας».

Θεωρώντας ότι εκείνοι που εμπόδισαν την επίσκεψη του Λαβρόφ «δεν θέλουν ειρήνη» και «ονειρεύονται να νικήσουν την Ρωσία», είπε ότι «η Σερβία είναι υπερήφανη που δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία» και ότι «οι χώρες που συμμετέχουν μπορούν να ντρέπονται».

«Μπλόκο» τριών χωρών στον Λαβρόφ 

Υψηλόβαθμη πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επιβεβαίωσε πληροφορία σερβικού μέσου ενημέρωσης που ανέφερε ότι η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο που επρόκειτο να μεταφέρει τη Δευτέρα στο Βελιγράδι τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας. «Η διπλωματία μας δεν έχει ακόμη την ικανότητα της τηλεμεταφοράς», είπε η πηγή.

Σημειώνεται πως η Σερβία, η οποία έχει στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αποκρούσει τις πιέσεις για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχαν συμφωνήσει τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Σερβία, ενώ σταμάτησε την παροχή σε άλλες χώρες επειδή αρνήθηκαν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Η απάντηση της Ρωσίας

Για το παραπάνω, η Ρωσία κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Δύση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «άλλο ένα κλειστό κανάλι επικοινωνίας» σε σχόλια που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σημειώνεται πως ο Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες στο Βελιγράδι τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Satan-2: Αυτός είναι ο πύραυλος της Ρωσίας που μπορεί να φέρει πυρηνική «Αποκάλυψη»

Ο ICBM Sarmat (Satan-2) έχει μήκος περίπου 116 πόδια, ζυγίζει 220 τόνους και μπορεί να φέρει 15 ελαφρές πυρηνικές κεφαλές ταυτόχρονα, διατεταγμένες ως πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles - MIRVs), που σημαίνει ότι ένας μόνο πύραυλος μπορεί να πλήξει μια σειρά στόχων ταυτόχρονα.

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε ως διάδοχος του αρχικού ICBM "Satan" (intercontinental ballistic missile - διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος), γνωστού και ως R-36 ή Voevada, ο οποίος χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και μπορούσε να μεταφέρει μόνο 10 πυρηνικές κεφαλές και να καλύψει βεληνεκές 6.340-9.940 μιλίων, σε σύγκριση με το ανώτερο 6.200-11.180 μίλια του Satan-2, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

H κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του Satan-2 στις 20 Απριλίου, εκτοξεύοντάς τον από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στα βόρεια και δηλώνοντας ότι οι «κεφαλές άσκησης» του έπληξαν καθορισμένους στόχους στο πεδίο δοκιμών πυραύλων Kura στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

Η επίδειξη θεωρήθηκε ευρέως από ξένους αμυντικούς αναλυτές ως πολιτική στάση ενόψει των εορτασμών της 9ης Μαΐου για την "Ημέρα της Νίκης" στη Ρωσία, με την οποία τιμάται ο καθοριστικός ρόλος της ΕΣΣΔ στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο κ. Πούτιν δεν έχασε πολύ χρόνο για να αδράξει τη στιγμή και να προειδοποιήσει τους σύγχρονους επικριτές (και πρώην συμμάχους) της χώρας του ότι θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν στο στόχαστρο αυτού του τρομερού νέου όπλου.
Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο πρόεδρος ξεσπάθωσε ότι το Satan-2 «θα κάνει εκείνους που, εν θερμώ της ξέφρενης, επιθετικής ρητορικής, προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας, να το σκεφτούν διπλά».

Υποστήριξε ότι ο πύραυλος δεν μοιάζει με κανέναν από τους διαθέσιμους στις αντίπαλες υπερδυνάμεις και ότι όλα τα εξαρτήματά του κατασκευάζονται στο εσωτερικό της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν εξαρτάται από ξένους εταίρους για την παραγωγή του.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι πύραυλοι Kinzhal (Στιλέτο) που φέρεται να αναπτύσσει η ρωσική πολεμική αεροπορία, θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν την επόμενη γενιά όπλων, επειδή μπορούν να ταξιδεύουν με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες - έως και δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου, που είναι περίπου 8.000 μίλια/ώρα.

Συγκριτικά, ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ όπως ο πύραυλος Tomahawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κινείται με σχετικά αργή ταχύτητα 550 μίλια/ώρα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Pavel Felgenhauer έχει υποστηρίξει ότι η πραγματική αξία του απειλητικά ονομαζόμενου σύγχρονου οπλοστασίου της Ρωσίας, ακόμη και πέρα από την καταστροφή στο έδαφος είναι «η παροχή ενός συγκεκριμένου ψυχολογικού και προπαγανδιστικού αποτελέσματος». Δηλαδή, να εμπνέει τον τρόμο.

Όλες οι ειδήσεις:

Βενζίνη: «Φωτιά» στις αντλίες - Αύξηση 10 λεπτών σε μια εβδομάδα

Άρθρο - βόμβα στην Τουρκία: Εξαιρετικά πιθανή η προσάρτηση της βόρειας Κύπρου το 2023

Τετραήμερη εργασία: Βρετανοί εργαζόμενοι... ζουν το όνειρο - Σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα

Tα βάζει με τα μεγαθήρια των Κυκλάδων: Το νησί με τις χαμηλές τιμές και το καταπληκτικό φαγητό που φέτος έχει την τιμητική του

Ρωσίαειδήσεις τώραΣεργκέι ΛαβρόφΒλαντίμιρ ΠούτινΒόρεια ΜακεδονίαΜαυροβούνιοΣερβία