Κόσμος|09.06.2022 23:55

Βλαντίμιρ Πούτιν: Συνέκρινε την πολιτική του με αυτήν του Μεγάλου Πέτρου

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, όταν ο τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία.

«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα.

Επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω ό,τι μάς ανήκει 

«Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε. «Προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε. Ο Μέγας Πέτρος, ένας απολυταρχικός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής ηγεμόνας, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του σε μια νέα πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς. Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Genesis: «Καμπανάκι» κινδύνου για τα ακραία φαινόμενα - «Βροχή» τα μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Οι δήμοι Υμηττού είχαν προειδοποιήσει για βουνό - «μπαρουταποθήκη» από τον Φεβρουάριο: Το αποκαλυπτικό έγγραφο και τα ερωτήματα

Δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για ακρίβεια και ελληνοτουρκικά

Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν μαστογραφία- Οι πέντε φάσεις στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

ειδήσεις τώραπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΟυκρανία