Κόσμος|11.07.2022 23:43

NASA: Σε μερικές ώρες η αποκάλυψη της βαθύτερης εικόνας του Σύμπαντος που είχαμε ποτέ

Newsroom

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανακοίνωσε ότι, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST),  θα δούμε την «βαθύτερη εικόνα του Σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ» στις 12 Ιουλίου.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο η διαστημική υπηρεσία γνωστοποίησε ότι η πρώτη εικόνα θα δημοσιευτεί μία μέρα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Την εικόνα του σύμπαντος θα δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια ειδική ζωντανή μετάδοση που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο.

Τι περιμένουμε να δούμε;

Το James Webb μπορεί να «κοιτάξει» πίσω στο χρόνο μόλις εκατό εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang- ουσιαστικά πρόκειται για τα «νηπιακά» χρόνια του Σύμπαντος, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται σε 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Επειδή το Σύμπαν διαστέλλεται, το φως από τα πρώτα αστέρια μετατοπίζεται από τα υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος στα μεγαλύτερα υπέρυθρα μήκη κύματος - τα οποία το τηλεσκόπιο μπορεί να ανιχνεύσει με λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν. «Αν το σκεφτείτε πρόκειται για μία θέαση που ποτέ πριν δεν είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει η ανθρωπότητα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από το Space Telescope Science Institute της Βαλτιμόρης ο Νέλσον, την περασμένη εβδομάδα.

Το James Webb ξεκίνησε τη διαστημική αποστολή του τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ, πλέον, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. «Θα εξερευνήσει το ηλιακό μας σύστημα αλλά και ατμόσφαιρες εξωπλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα, δίνοντάς μας ενδείξεις για το αν ενδεχομένως οι ατμόσφαιρές τους είναι παρόμοιες με τις δικές μας», σημείωσε ο Νέλσον. «Η αποστολή μπορεί να δώσει απαντήσεις σε θεμελιακές απορίες μας: Από πού προερχόμαστε; Τι άλλο υπάρχει εκεί έξω; Ποιοι είμαστε;», είπε και συμπλήρωσε ότι «φυσικά, θα απαντήσει και σε κάποια ερωτήματα τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε καν ποια είναι».

Οι πρώτοι στόχοι του τηλεσκοπίου

Η NASA δημοσιοποίησε και έναν κατάλογο με τους πρώτους στόχους του James Webb.

Το νεφέλωμα Carina

Σε απόσταση περίπου 7.600 ετών φωτός στον ομώνυμο νότιο αστερισμό, το νεφέλωμα Carina είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα νεφελώματα στον ουρανό μας. Το νεφέλωμα Carina έχει ήδη απεικονιστεί αρκετές φορές από το τηλεσκόπιο Hubble, οι εικόνες του Webb, όμως, αναμένεται να ξεπεράσουν τις υπέρυθρες του Hubble, το οποίο είναι κυρίως οπτικό και υπεριώδες όργανο.

WASP-96b

Ένας από τους στόχους με τους οποίους έχει επιφορτιστεί το Webb είναι η επισκόπηση των ατμοσφαιρών των πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ή αλλιώς των εξωπλανητών. Ο WASP-96b είναι ένας από αυτούς. Είναι, δυνητικά, και ένα απολύτως συναρπαστικό αντικείμενο για μία σειρά ερευνών που αναμένεται να ξεκινήσει.

Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου

Το Southern Ring Nebula, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός, είναι μια πανέμορφη, λαμπερή μάζα στον νότιο αστερισμό της Vela. Αν και μοιράζεται την ταξινόμηση με το νεφέλωμα Carina, είναι περισσότερο αστρονομικά αντίθετα: πρόκειται για τα εκπληκτικά, όμορφα απομεινάρια ενός διπλού άστρου που βρίσκεται στη διαδικασία θανάτου.

Κουιντέτο του Stephan

Το κουιντέτο του Stephan είναι μια ομάδα γαλαξιών που βρίσκεται 290 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, σε έναν σχηματισμό τόσο συμπυκνωμένο, που δεν μοιάζει αληθινός. Στην πραγματικότητα, μόνο τέσσερις από τους πέντε γαλαξίες της ομάδας αλληλεπιδρούν- ο πέμπτος είναι πολύ πιο κοντά σε μας, σε απόσταση μόλις 40 εκατομμύριων ετών φωτός.

SMACS 0723

Το κομμάτι του ουρανού στο νότιο αστερισμό του Volans, είναι ένας ιδιαίτερα καλός στόχος για το τηλεσκόπιο καθώς εκεί υπάρχουν τεράστια σμήνη γαλαξιών. Αυτά δρουν σαν ένας γιγαντιαίος κοσμικός μεγεθυντικός φακός. Λόγω της τεράστιας μάζας τους, η βαρύτητά τους προκαλεί έντονη καμπυλότητα του χωροχρόνου γύρω τους, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το φως από πιο μακρινά αντικείμενα.

Όλες οι ειδήσεις

«Αν έχεις τύχη διάβαινε»: Η μπάλα που έσωσε τον αγνοούμενο στη Χαλκιδική, είχε χαθεί πριν από 10 μέρες στη Λήμνο!

Σκάνδαλο Uber: Αναταράξεις και στην Ελλάδα - Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ

Power Pass: Πότε οι πληρωμές - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 - Τι είπε ο Οικονόμου

Ethnos Podcast - Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν αντιδρούν οι φοιτητές, αλλά κάποιοι ελάχιστοι φοιτητές

Μύκονος: Νοικιάζουν ένα κελί εκκλησίας όσο μία βίλα στη Γλυφάδα – Το εξωφρενικό ποσό

ειδήσεις τώρατηλεσκόπιοσύμπανδιάστημαNASAJames Webb