Κόσμος|14.07.2022 21:57

Νέο αμερικανικό χαστούκι στην Άγκυρα: Στον πάγο η πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία – Πέρασε η τροπολογία

Newsroom

Παγώνει η πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ καθώς πέρασε η σχετική τροπολογία του Κρις Πάπας από τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Τα περιθώρια ελιγμών του Τζο Μπάιντεν

Για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τα F-16, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ελληνική στρατιωτική διπλωματία για μπλόκο στα τουρκικά F-16 

Σημειώνεται πως η χώρα μας με ενεργό τρόπο επιδίωξε να μπλοκαριστεί η εξέλιξη αυτή: Σε αυτό το πλαίσιο, στις ΗΠΑ βρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, και πραγματοποίησε σειρά επαφών με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Σκληροί όροι για την πώληση των F-16

Ο κ. Φλώρος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, όπου του παρουσίασε τα στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.   

Υπενθυμίζεται ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Hellas Journal, μετά τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Φλώρο διαμήνυσε σε σκληρό τόνο ότι η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένους όρους.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόσυρση του ρωσικού συστήματος  S-400 από τους Τούρκους, την διακοπή των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατροπή στην Ιταλία: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε για ελληνοτουρκικά και ακρίβεια - Η σύγκριση Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη

Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία και συνεχίζει τις απειλές με όπλο το φυσικό αέριο: Το μέλλον του Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις

«Σάς αρέσει η βόλτα με περιπολικό;» - Σάλος με βίντεο από «πάρτι» σε όχημα της αστυνομίας – Έρευνα από ΕΛΑΣ - Δείτε το βίντεο

Βουλή των ΑντιπροσώπωνΜπομπ ΜενέντεζΗΠΑF-16ειδήσεις τώραΤουρκία