Κόσμος|04.08.2022 22:16

Μυστηριώδης μέδουσα που κατέγραψε δύτης προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων – Πιστεύουν ότι είναι νέο είδος!

Newsroom

Πλάνα από ένα είδος μέδουσας, που ήταν άγνωστο μέχρι πρότινος, κατέγραψε δύτης στη Νέα Γουινέα. Μια ανακάλυψη που προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας

Ο Dorian Borcherds, ιδιοκτήτης της Scuba Ventures στο Kavieng, κάνει καταδύσεις στην περιοχή για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Καθώς έκανε κατάδυση, είδε περίπου τρεις ή τέσσερις μέδουσες και εντυπωσιάστηκε από τις λεπτομέρειές τους και τον τρόπο με τον οποίο έμοιαζαν να κινούνται στο νερό κι έτσι αποφάσισε να τις βιντεσκοπήσει. 

Αναζητώντας απαντήσεις, έστειλε το βίντεο στη σύζυγό του στη Νότια Αφρική, η οποία το ανέβασε στην εφαρμογή Jellyfish, ένα έργο που συνίδρυσε η Dr Lisa-ann Gershwin, ειδικός στις μέδουσες. «Μόλις το είδα αυτό, ειλικρινά, μετά βίας μπόρεσα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου. Σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου» είπε για το εντυπωσιακό θέαμα Dr Lisa-ann Gershwin. 

Η Gershwin αρχικά πίστευε ότι το βίντεο ήταν η δεύτερη αποτύπωση  της μέδουσας Chirodectes maculatus - που εντοπίστηκε πριν από δεκαετίες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.Τώρα όμως πιστεύει ότι το «υπέροχο» αυτό πλάσμα είναι ένα νέο είδος.

Δείτε το εντυπωσιακό θέαμα

 

Ενώ η Gershwin είναι σίγουρη για τα ευρήματά της, η εργασία της σχετικά με την ταξινόμηση των ειδών δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους.

Η καθηγήτρια Kylie Pitt, θαλάσσια οικολόγος που ειδικεύεται στις μέδουσες από το Πανεπιστήμιο Griffith, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι ένα νέο είδος, αλλά δεν πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα βασιζόμενοι μόνο σε ένα βίντεο.

Είπε ότι σίγουρα δεν το είχε δει ποτέ πριν, αλλά δήλωσε ότι ένας ερευνητής θα πρέπει "να κρατήσει το ζώο στο χέρι του" για να είναι σίγουρος για το είδος του.

«Θα ήταν σπουδαίο αν παίρναμε το δείγμα και μπορούσαμε να περιγράψουμε τη μορφολογία του, σε συνδυασμό με γενετικό έλεγχο», είπε.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δύτηςειδήσεις τώραΩκεανόςμέδουσα