Κόσμος|29.08.2022 16:37

Νέα εμπρηστική δήλωση Ακάρ: «S-300 κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά F-16» - «Απαράδεκτο αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολίασε τη φερόμενη «παρενόχληση» τουρκικών αεροσκαφών από το πυραυλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας, λέγοντας ότι «αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να ιδωθεί, να κατανοηθεί και να δοθούν εξηγήσεις», είπε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε στρατιωτική εκδήλωση ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν σε διάφορες αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κλειδώθηκαν από τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας S-300 και -όπως είπε- «μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές αερομαχίες, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Δυστυχώς, αυτός ο κακός γείτονας παρενοχλεί με διάφορους τρόπους στο Αιγαίο. Ας ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι το ναυτικό, ο στρατός ξηράς και η πολεμική μας αεροπορία δεν συμβιβάζονται και δεν πρόκειται να κάνει ποτέ παραχωρήσεις όταν υπάρξει οποιαδήποτε παρενόχληση».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, ο Ακάρ ανέφερε ότι: «Υπήρξε ένα περιστατικό στις 23 Αυγούστου. Αν και διαπραγματευτήκαμε με τους Αμερικανούς στο παρελθόν για περιφερειακά συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας, δεν μας έδωσαν το σύστημα αεράμυνας Patriot. Μιλήσαμε με τους Γάλλους, δεν έδωσαν το SAMP-T. Έτσι πήγαμε και αγοράσαμε τους S-400. Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός και είπαν, "πώς μπορείς να αγοράσεις ένα τέτοιο σύστημα;". Τώρα, στις 23 Αυγούστου, ένα υπομοντέλο αυτού, τα S-300, κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά F-16, την ώρα που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να γίνει γνωστό, να δημοσιοποιηθεί και να καταγγελθεί. Μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη».

Σχολιάζοντας την απάντηση της Ελλάδας ότι «δεν μπορούσαμε να ταυτοποιήσουμε τα αεροπλάνα», ο Ακάρ είπε, «τα σχέδια πτήσεις είχαν δημοσιευτεί παντού, τα προγράμματα είχαν γίνει γνωστά ότι στις 22 Αυγούστου αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συνοδεύσουν αμερικανικά αεροπλάνα. Λίγες μέρες αργότερα θα τα συνόδευαν οι Έλληνες, αλλά αυτός ο κακός γείτονας κατέφυγε σε ψέματα και αρνήσεις του τύπου ‘δεν τα αναγνωρίζουμε’, όταν ήταν τόσο ξεκάθαρο».

Έντονη αντίδραση και από Μπαχτσελί

Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και εταίρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε: «Το κλείδωμα των τουρκικών μαχητικών που πετούν σε αποστολές μέσω του συστήματος αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης είναι μια εχθρική ενέργεια, μια προχωρημένη πρόκληση».

«Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τις ΗΠΑ, που αντέδρασαν στο σύστημα αεράμυνας S-400 της Τουρκίας και εφάρμοσαν κυρώσεις, ενώ παραμένουν σιωπηλές απέναντι στο σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Το να φτάνει η Ελλάδα στα όριά της την υπομονή του έθνους μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και να εντείνει τις παρενοχλήσεις της στον αέρα και στη στεριά, είναι ουσιαστικά μια ασύμμετρη αντανάκλαση του εκατοντάχρονου πόνου και του εφιάλτη που ζουν εδώ και 100 χρόνια. Επιθυμία μου είναι η σημερινή κυβέρνηση που στοιχειώνει τον ελληνικό λαό να συνέλθει και να σταματήσει άμεσα να κυνηγάει την τρέλα. Διαφορετικά, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ πιο βαρύ από την 30ή Αυγούστου 1922. Ένα τίμημα που μπορεί να εκδηλωθεί ως αναπόφευκτο γεγονός της ζωής και της ιστορίας».

Σοζτζού: Απειλητική δήλωση από την Ελλάδα προς την Τουρκία

Οι δηλώσεις έρχονται η μία μετά την άλλη στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα... Παραλίγο να απειλήσει την Τουρκία σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας αξιωματούχος είπε: «Η αμυντική ικανότητα της χώρας μας είναι αρκετά ισχυρή για να εξαλείψει οποιαδήποτε απειλή. Οι σύμμαχοί μας είναι στο πλευρό μας, το δίκιο είναι με το μέρος μας και μπορούμε να εξαλείψουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις σε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςΑκάρΧουλούσι Ακάρ