Κόσμος|30.08.2022 23:30

Αιολική ενέργεια: Οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας θα την επταπλασιάσουν έως το 2030

Newsroom

Οι χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα συμφώνησαν να επταπλασιάσουν την υπεράκτια αιολική ικανότητα έως το 2030 με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε σύνοδο κορυφής για την ενέργεια στην Κοπεγχάγη.

Οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας συμφώνησαν να επταπλασιάσουν την υπεράκτια αιολική τους ενέργεια έως το 2030, σε 20 γιγαβάτ, για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν που οργάνωσε την συνάντηση στην Κοπεγχάγη στην οποία μετείχαν επίσης η Γερμανία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.

«Συμφωνήσαμε να επταπλασιάσουμε την αιολική ενέργεια στη Βαλτική Θάλασσα έως το 2030», τόνισε η Δανή πρωθυπουργός.

Έως το 2050 η αιολική δυναμικότητα στη Βαλτική Θάλασσα μπορεί να αυξηθεί στα 93 γιγαβάτ, σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας εκβιάσει με τα ορυκτά καύσιμα αποτυγχάνει. Θα επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Θα απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.

Η Κομισιόν δήλωσε τον Μάρτιο ότι ήθελε να μειώσει κατά δύο τρίτα τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από φέτος και πλήρως πριν από το 2030. Οι Βρυξέλλες πρότειναν τότε να αυξηθεί ο στόχος τους για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί από 40% σε 45%.

Όσον αφορά το κλίμα, η ΕΕ στοχεύει σε μια των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Τη Δευτέρα, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από 2 σε 3 γιγαβάτ την αιολική της δυναμικότητα στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα και θα συνδέσει αυτή την παραγωγή με το γερμανικό δίκτυο.

Τον Μάιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν παρόμοια συμφωνία που προβλέπει την εγκατάσταση σχεδόν 150 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050, ώστε η περιοχή αυτή να γίνει ο «πράσινος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒαλτικήαιολική ενέργεια