Κόσμος|03.09.2022 07:59

Μαίνεται η «μάχη» για το φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκλεισε τον Nord Stream και απειλεί - Οι «7» της ΕΕ θέλουν επειγόντως πλαφόν

Newsroom

Δεν ανοίγει σήμερα ο Nord Stream 1, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να χρησιμοποιεί ως «όπλο» κατά της ΕΕ και την ενέργεια. Ο αγωγός φυσικού αερίου ήταν κλειστός για τρεις ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες και η ροή του προς Γερμανία αναμενόταν να εκκινήσει ξανά σήμερα, Σάββατο.

Ωστόσο, η Gazprom την Παρασκευή ανακοίνωσε πως αναβάλλεται «επ' αόριστον» η έναρξη της ροής λόγω τεχνικού προβλήματος, διαρροής λαδιού. Βέβαια, απαντώντας η Siemens είπε πως η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγω διακοπής ροής, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για χρήση από τον Πούτιν του φυσικού αερίου σαν όπλου κατά της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή ήρθε αφότου η Κομισιόν είχε προαναγγείλει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέτρων και θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως ο αγωγός Nord Stream, ζωτικής σημασίας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κλείσει «εντελώς» μέχρι να επισκευαστεί μια τουρμπίνα.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης.

«Μέχρι την επισκευή (...) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», πρόσθεσε.

H Gazprom υποστηρίζει, μάλιστα, πως έλαβε προειδοποίηση από τη ρωσική Ρυθμιστική Αρχή Τεχνικού Ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Οι «7» λένε ναι στο πλαφόν

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο». «Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Η Ρωσία απειλεί με πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο από τις Βρυξέλλες, η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram σχολίασε τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την επιβολή πλαφόν, σημειώνοντας: «Απλώς δε θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Πεσκόφ: Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι Eυρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας --πλαφόν που η Μόσχα σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δε θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα -- αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι, σημείωσε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε. «Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕΡωσίαενέργειαφυσικό αέριοειδήσεις τώρα