Κόσμος|07.09.2022 17:55

Κουνάει το δάχτυλο στη Δύση ο Ερντογάν: Κάνουν λάθος που δεν παίρνουν στα σοβαρά τη Ρωσία – Πιο δύσκολος από ποτέ ο φετινός χειμώνας

Μαρία Ζαχαράκη

Εναντίον της Δύσης καταφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Σερβία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δε βρίσκει σωστή τη στάση της Δύσης αυτή τη στιγμή. Γιατί υπάρχει μια Δύση που ακολουθεί μια παγιωμένη πολιτική πρόκλησης, ενώ υπεραμύνθηκε της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι είναι μία χώρα που πρέπει να τη λαμβάνεις σοβαρά. Ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος από ποτέ κι ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. 

«Ως Τουρκία, ακολουθούσαμε πάντα μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα. Μπορώ ξεκάθαρα να πω ότι δε βρίσκω σωστή τη στάση της Δύσης αυτή τη στιγμή. Γιατί υπάρχει μια Δύση που ακολουθεί μια παγιωμένη πολιτική πρόκλησης. Όσο προσπαθείς να συνεχίσεις έναν τέτοιο πόλεμο κάνοντας τη μια πρόκληση μετά την άλλη, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο; Δεν υπάρχουν νικητές, αλλά πολλοί ηττημένοι. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν».

Στέλνουν σαράβαλα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η Δύση στέλνει στην Ουκρανία «όπλα σαράβαλα». «Δεν μπορώ να πω ότι η Ρωσία είναι ο νικητής, ούτε ότι η Ουκρανία είναι ο νικητής. Φαίνεται ότι αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Κάνετε λάθος. Η Ρωσία είναι μια χώρα που πρέπει να την παίρνεις σοβαρά. Η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη στην Ευρώπη. Όλοι σκέφτονται απαισιόδοξα. Γιατί δεν τα σκέφτηκες πριν; Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες και τις μεταρρυθμίσεις της όταν όλοι της επιτεθούν», ανέφερε.

«Δύσκολος χειμώνας»

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος από ποτέ. Κάποιοι δεν το πήραν στα σοβαρά. Είπα μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή. Δήλωσα ότι αν αυτό δε γίνει κατανοητό, μπορεί να αναγκαστούμε να κάνουμε διακοπές ρεύματος. Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους μας. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να τελειώσει ο πόλεμος, να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε συμβιβασμό. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία», τόνισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΟυκρανίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣερβίαΡωσίαενέργειαπόλεμος