Κόσμος|09.09.2022 21:27

Τι είδους βασιλιάς θα είναι ο Κάρολος; Η ευθύτητα που δεν είχε η Ελισάβετ, οι νέοι ρόλοι και η κοινή γνώμη

Newsroom

Τη στιγμή του θανάτου της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος έγινε αμέσως ο νέος μονάρχης και βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και των 14 βασιλείων της Κοινοπολιτείας.

Με την πάροδο των αιώνων ο ρόλος του συνταγματικού μονάρχη έχει εξελιχθεί, από την υπογραφή επίσημων εγγράφων, τη φιλοξενία κρατικών επισκέψεων, το άνοιγμα του κοινοβουλίου και την απονομή τιμών -μια σειρά από έθιμα, νομικά προηγούμενα και παραδόσεις υπαγορεύουν τι αναμένεται από τον νέο μονάρχη.

Για τον Κάρολο, η δουλειά παραμένει η ίδια, αλλά το ερώτημα είναι: θα ακολουθήσει το πρότυπο της μητέρας του ή η αλλαγή της προσωπικότητας θα φέρει ένα διαφορετικό είδος βασιλείας;

Σημαντικό είναι πως ο κόσμος γνώρισε τον νέο αρχηγό της Βρετανίας με τρόπο που απλά δεν ήταν εφικτός με τη μητέρα του.

Η Ελισάβετ ήταν μόλις 25 ετών όταν έγινε βασίλισσα, ενώ ο Κάρολος είναι τώρα στα 70 του και γίνεται βασιλιάς σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι θα αποσύρονταν.

Ένας πιο ευθύς μονάρχης

Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία ήταν γνωστή για το ότι κρατούσε τις προσωπικές της απόψεις ιδιωτικές, ο Κάρολος δεν έχει κρύψει τα ζητήματα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν. Καθώς διαμόρφωνε τον ρόλο του ως διάδοχος, αφιέρωσε τον χρόνο του σε μερικά από τα πιο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

Βοήθησε τους νέους μέσω του Prince's Trust, χτίζοντας διαθρησκευτικές σχέσεις, υπερασπίστηκε την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής και έγινε μια από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες παγκοσμίως σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ωστόσο, μοιραζόμενος τις απόψεις του κατηγορήθηκε κατά καιρούς ότι «θόλωσε» τα όρια μεταξύ δημόσιας υπηρεσίας και πολιτικής παρέμβασης. Η μακρά νομική μάχη για τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων υπομνημάτων του «Black Spider», επιστολές που είχε γράψει σε υπουργούς της κυβέρνησης, οδήγησε σε επικρίσεις ότι ασκούσε πιέσεις σε βουλευτές και σε φόβους πως θα γινόταν «ένας βασιλιάς ακτιβιστής», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sky News.

Αλλά καθώς έκλεινε τα 70 του χρόνια, προσπάθησε να καταστείλει τις υποψίες για... ανακατέματα, λέγοντας: «Δεν είμαι τόσο ηλίθιος» και πως «Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι υπάρχει χώρος μόνο για έναν ηγεμόνα κάθε φορά. Όχι δύο... Δεν μπορείς να είσαι ίδιος με τον ηγεμόνα αν είσαι ο πρίγκιπας της Ουαλίας ή ο διάδοχος».

«Αλλά η ιδέα κατά κάποιον τρόπο ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αν πρέπει να διαδεχθώ, είναι εντελώς ανοησία, διότι οι δύο καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές», είχε τονίσει επίσης.

Πλέον, θα ελέγχεται κάθε του λέξη για να διασφαλιστεί ότι ως συνταγματικός μονάρχης παραμένει πολιτικά ουδέτερος -ακόμη και για τους σκοπούς που υποστήριζε ως πρίγκιπας της Ουαλίας.

Οι νέοι ρόλοι και οι ευθύνες

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μείνει στην ιστορία για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας, κάνοντάς την πιο προσιτή μέσα από μια «πολυάσχολη ρουτίνα» δημόσιων υποχρεώσεων.

Ο γιος της κληρονόμησε αυτή την αίσθηση της υπηρεσίας και του καθήκοντος προς τη χώρα του και θα συνεχίσει να εκτελεί ένα πολυάσχολο πρόγραμμα εκδηλώσεων, φιλανθρωπικών δεσμεύσεων και επισκέψεων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει επίσης κληρονομήσει τον ρόλο του επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Ο νέος βασιλιάς αναλαμβάνει αρκετούς άλλους βασικούς ρόλους.

Ως ανώτατος κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας θα είναι γνωστός ως «Υπερασπιστής της Πίστης», αλλά παλιότερα έχει διατυπώσει την ιδέα να το αλλάξει σε «Υπερασπιστής των θρησκειών», για να συμπεριλάβει και άλλες θρησκείες στη Βρετανία και να ενώσει διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας. Είναι επίσης επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα δεσμεύονται πλέον να υπηρετούν τον βασιλιά και την πατρίδα.

Θα είναι ο Κάρολος ένας δημοφιλής βασιλιάς;

Υπήρξε μια εποχή που η σκέψη του πρίγκιπα της Ουαλίας ως μονάρχη πήγαινε κόντρα στη διάθεση της κοινής γνώμης.

Ένας αποτυχημένος γάμος, ακολουθούμενος από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, έκαναν τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα. Καθώς περνούσαν οι δεκαετίες, ωστόσο, η στάση απέναντί του φαίνεται να έχει «μαλακώσει», βοηθούμενη από την αυξανόμενη αποδοχή της συζύγου του, Καμίλα.

Βέβαια, περιμένουμε να δούμε τι είδους δημόσια υποδοχή θα τύχει τώρα που είναι βασιλιάς.

Ήταν μια μακρά μαθητεία. Ως μικρό παιδί έβλεπε τη μητέρα του να χειρίζεται καθημερινά τα κόκκινα, γεμάτα με επίσημα έγγραφα, κουτιά και ως ενήλικας βρισκόταν τακτικά στο πλευρό της σε επίσημες εκδηλώσεις.

Τώρα που ενώνεται με τη χώρα -που θρηνεί τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β'- πρέπει επίσης να επιλέξει τι είδους βασιλιάς θα είναι. Μια απόφαση που πιθανότατα έχει ήδη πάρει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηνωμένο Βασίλειοπρίγκιπας ΚάρολοςΒρετανίαειδήσεις τώραΒασίλισσα Ελισάβετ