Κόσμος|09.09.2022 16:27

Ερντογάν: «Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές για μαχητικά – Ελπίζω να συναντηθώ με Μπάιντεν»

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονη κριτική στις ΗΠΑ άσκησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξερχόμενος από την προσευχή της Παρασκευής, επικρίνοντάς τες για τη συνεχή υποστήριξη που δίνουν στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, αλλά και τη μη επίτευξη προόδου στο θέμα της πώλησης μαχητικών F-16, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η… Ρωσία.

«Δυστυχώς, τα λανθασμένα βήματα των ΗΠΑ σχετικά με τους SDF συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Φυσικά, αν προσέξετε το όνομα, το αποκαλούν "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις". Άρα αυτό είναι ένα καμουφλάζ. Δυστυχώς, η Αμερική έστελνε πάντα χιλιάδες φορτηγά, οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκτός από αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό, παρέχουν επίσης σοβαρή υποστήριξη σε θέμα εκπαίδευσης», δήλωσε, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να γίνει, ώστε να του εκφράσει όλα του τα παράπονα. «Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα συζητήσω αυτό το θέμα μαζί του και πάλι», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας το θέμα των F-16, έστειλε νέο μήνυμα στις ΗΠΑ ότι αν ευοδωθούν οι συνομιλίες για αγορά τελευταίας γενιάς μαχητικών, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για την Τουρκία. «Όπως γνωρίζετε, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μπάιντεν στη Μαδρίτη, είπε ότι θα παράσχει όποια βοήθεια μπορούσε. Υπήρξε μία θετική προσέγγιση για τα F-16 και άφησε να εννοηθεί ότι "οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υποστηρίζουν". Έπειτα ο υπουργός των Εξωτερικών μου και κάποιοι αξιωματούχοι από την προεδρία είχαν τετ α τετ συνάντηση στη Βουλγαρία. Τους είπαν ότι ήθελαν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών σε αυτό το θέμα. Είπαν επίσης ότι ως Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία. Ελπίζω η Αμερική να μη μας οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους. Αναφέρομαι σε διαφορετικούς δρόμους, γιατί δεν πουλάει μόνο η Αμερική μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάει η Αγγλία, πουλάει η Γαλλία, πουλάει η Ρωσία, από παντού μπορούμε να πάρουμε δηλαδή. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι που μας κάνουν σήμα για αυτό».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι εάν το επιτρέψει το πρόγραμμά του, σκοπεύει να παρευρεθεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. «Επειδή δεν είναι κάποιος που δεν ξέρω . Την γνώριζα. Είχαμε επίσης δύο συναντήσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Πρώτο ο Αλλάχ, εάν έχουμε την ευκαιρία, θα θέλαμε να παραβρεθούμε και στην κηδεία».

«Ο Πούτιν έχει δίκιο ότι τα σιτηρά πρέπει να πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες»

Υπεραμύνθηκε της απόφασης Πούτιν τα σιτηρά να αποστέλλονται πρώτα στις πλούσιες χώρες κι από εκεί στις φτωχές ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής του από τα Βαλκάνια.

«Ειλικρινά, βρίσκω σωστή την προσέγγιση του κ. Πούτιν ‘να πάμε στις πλούσιες χώρες, όχι στις φτωχές’. Άρα, δεν πρέπει να γίνεται έτσι. Διότι το πραγματικό πρόβλημα εδώ θα πρέπει να είναι η αναζωογόνηση των φτωχών χωρών από αυτόν τον διάδρομο σιτηρών και η διασφάλιση ότι οι φτωχές χώρες θα πάρουν το μερίδιό τους από εδώ και θα ξεπεράσουν αυτήν την ταραγμένη περίοδο. Αλλά αυτό δε φαίνεται να ισχύει αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, όπως είπε ο κ. Πούτιν, τα πλοία αυτά πηγαίνουν είτε σε αναπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ίσως γι' αυτό ο κ. Πούτιν δε στέλνει ρωσικά προϊόντα. Φυσικά, στη συνάντησή μας στη Σαμαρκάνδη, θα του ζητήσουμε να στείλει ρωσικά προϊόντα μέσω του διαδρόμου με αυτά τα πλοία. Θα του το ζητήσουμε ιδιαιτέρως να το κάνει αυτό. Εάν αρχίσουν να φτάνουν τα ρωσικά σιτηρά, θα τα βάλουμε όλα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα με τον καλύτερο τρόπο, μέχρι να φτάσουμε σε αυτές τις φτωχές αφρικανικές χώρες και θα στείλουμε αυτό το σιτάρι κι άλλα προϊόντα, όλα εκεί. Θα μιλήσουμε γι' αυτό ανοιχτά μαζί τους. Επειδή υπάρχουν πολλές χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ειδικά στην Αφρική, και πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτές τις χώρες και να τους στείλουμε αυτά τα προϊόντα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

«Το τιμολόγιο θα είναι βαρύ για την Ευρώπη»

Ο Τούρκος πρόεδρος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και το «έρχεται βαρύς χειμώνας», αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση. «Ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος για την Ευρώπη, θα είναι ένας πολύ προβληματικός χειμώνας, θα είναι ένας πολύ βαρύς χειμώνας οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ ΠούτινF-16ειδήσεις τώραΤουρκίαΤζο ΜπάιντενΗΠΑ