Κόσμος|21.09.2022 20:25

Αναβρασμός στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση Πούτιν για επιστράτευση: Διαδηλώσεις με μπαράζ βίαιων συλλήψεων - «Δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM SHIPENKOV)
Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM SHIPENKOV)
Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM SHIPENKOV)
Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM SHIPENKOV)
Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM SHIPENKOV)
Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ρωσίας προχώρησαν στη σύλληψη πολλών ατόμων που διαμαρτύρονταν κατά της επιστράτευσης που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν από το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα Vesna πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης που έκανε ο Πούτιν και οδήγησαν στη σύλληψη πολλών ατόμων από τη ρωσική αστυνομία.

«Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις στη Ρωσία κατά της επιστράτευσης», έγραψε η Market Rebellion στο Twitter.

Πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τις διαμαρτυρίες και τις -πολλές φορές βίαιες- συλλήψεις.

«Η αστυνομία αρπάζει βίαια ανθρώπους στο Εκατερίνμπουργκ»:

«Στο #Surgut, ο κόσμος βγαίνει επίσης έξω»:

«Περισσότεροι από 109 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις κατά της κινητοποίησης στη Ρωσία μέχρι στιγμής», αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση.

Περισσότερες από 1.000 συλλήψεις

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν»

«Πάντα ανησυχείς σε τέτοιες στιγμές. Επειδή έχεις γυναίκα και παιδιά και το σκέφτεσαι», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Χαρακτηριστικό είναι, παράλληλα, πως οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία εκτοξεύτηκαν στα ύψη και εξαντλήθηκαν γρήγορα μετά την ανακοίνωση, εν μέσω φόβων ότι οι άνδρες σε ηλικία μάχης δεν θα τους επιτρεπόταν να φύγουν.

Έτσι, για κάποιους ήταν ήδη πολύ αργά...

Στην πόλη Κουρσκ, μια γυναίκα παντρεμένη με στρατιώτη δήλωσε: «Δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από το Κουρσκ. Υπάρχουν παντού αστυνομικοί κλοιοί, που ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο. Αν οδηγεί άνδρας, ελέγχουν -αν είναι γυναίκα, της ζητούν να ανοίξει το χώρο αποσκευών. Αν ο άνδρας είναι από το Κουρσκ, σε γυρίζουν πίσω».

«Πιθανόν να μην είμαι επιλέξιμος για κινητοποίηση, αλλά προτιμώ να πάω στη φυλακή», δήλωσε ένας υπάλληλος σε μια επενδυτική εταιρεία.

Sold out οι πτήσεις χωρίς επιστροφή

Οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα, Τετάρτη, μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Αυτό είναι το διάταγμα της μερικής επιστράτευσης που υπέγραψε ο Πούτιν 

Δημοσιεύθηκε το ρωσικό διάταγμα για τη «μερική κινητοποίηση (επιστράτευση)» που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι έχει ήδη υπογραφεί. Συνεπώς, περίπου 300.000 Ρώσοι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τι λέει όμως στην πραγματικότητα το ρωσικό διάταγμα;

Η «μερική επιστράτευση» ισχύει από τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ καλεί τους πολίτες με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία να συμμετάσχουν στον αγώνα στην Ουκρανία.

Το διάταγμα αναφέρει ότι «οι συμβάσεις για τη διέλευση της στρατιωτικής θητείας που έχουν συναφθεί από το στρατιωτικό προσωπικό εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι το τέλος της περιόδου της μερικής κινητοποίησης».

Εξαιρούνται όσοι απολύονται από τη στρατιωτική θητεία «για τους λόγους που καθορίζονται από το παρόν διάταγμα».

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Λόγω ηλικίας - με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη στρατιωτική θητεία,
  • Λόγω υγείας - σε σχέση με την αναγνώριση από τη στρατιωτική ιατρική επιτροπή ως ακατάλληλων για στρατιωτική θητεία,
  • Σε σχέση με την έναρξη ισχύος δικαστικής απόφασης για την επιβολή ποινής φυλάκισης.

Το διάταγμα καταλήγει: «Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του».

Βλαντίμιρ ΠούτινεπιστράτευσηΡωσίασυλλήψειςειδήσεις τώρα