Κόσμος|24.09.2022 18:10

Δρακόντειες ποινές στη Ρωσία: Δέκα χρόνια φυλακή για όσους λιποτακτούν – Τι προβλέπει η ρύθμιση που υπέγραψε ο Πούτιν

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη οι πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο στόχαστρο του Πούτιν οι λιποτάκτες

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Κίνητρα σε όσους αλλοδαπούς κατατάσσονται στο ρωσικό στρατό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσεις προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Μαζικές αποχωρήσεις

Την ίδια ώρα, βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία δείχνουν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν Ρώσοι που αρνούνται να καταταχθούν στο στρατό.

Την Παρασκευή είχε προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στις συνοριακές διαβάσεις, ενώ και οι θέσεις στα αεροπλάνα είχαν εξαντληθεί, με την κίνηση στα αεροδρόμια να είναι μεγάλη.,

Οι ουρές των αυτοκινήτων ήταν τόσο μεγάλες και στα σύνορα με το Καζακστάν που ορισμένοι εγκατέλειψαν τα οχήματά τους και προχώρησαν με τα πόδια - όπως ακριβώς έκαναν ορισμένοι Ουκρανοί μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ισχυρισμούς που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Γερμανία προσφέρει το «καθεστώς πρόσφυγα»

Η στρατιωτική κινητοποίηση προκάλεσε επίσης τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής. Τουλάχιστον 1.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε δεκάδες πόλεις την Τετάρτη, ανέφερε μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν τους Ρώσους άνδρες που διαφεύγουν της στρατιωτικής θητείας και ζήτησαν μια ευρωπαϊκή λύση. «Όσοι αντιστέκονται γενναία στο καθεστώς Πούτιν και θέτουν έτσι τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία για λόγους πολιτικής δίωξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.

Ο εκπρόσωπος, Μαξιμίλιαν Καλ, πρόσθεσε ότι οι «λιποτάκτες» και όσοι αρνούνται να στρατολογηθούν θα λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα στη Γερμανία εάν κινδυνεύουν από σοβαρή καταστολή, αν και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω, βέβαια, είναι πρώτα να καταφέρουν και να φτάσουν στη Γερμανία, η οποία δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία και όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο για τους Ρώσους να ταξιδέψουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

στρατόςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα