Κόσμος|26.09.2022 21:24

Παγωμάρα στη Ρωσία μετά το μακελειό σε σχολείο: Όσα γνωρίζουμε για το δράστη – Σκηνές πανικού

Newsroom

Παγωμάρα επικρατεί στη Ρωσία μετά το μακελειό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε σχολείο της πόλης Ιζέφσκ όταν ο 34χρονος Αρτέμ Καζαντσέφ εισέβαλε σε σχολείο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας συνολικά 15 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Ποιος ήταν ο δράστης

Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης -που έπεσε νεκρός από πυρά των αρχών-  ήταν πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου, νεοναζιστής και θαυμαστής της σφαγής στο λύκειο του Κολουμπάιν το 1999. Μάλιστα ήταν και ο ίδιος απόφοιτος του συγκεκριμένου σχολείου στην πόλη Ιζέφσκ.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει την έρευνα σοβαρών εγκλημάτων, ανέφερε ότι ο δράστης και αυτόχειρας φορούσε μπαλακλάβα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είχε επιστρατευτεί.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο μικρής διάρκειας που δείχνει το πτώμα του δράστη πεσμένο στο πάτωμα μιας τάξης με αναποδογυρισμένα έπιπλα και χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα.

Ήταν ντυμένος στα μαύρα και στο μπλουζάκι του υπήρχε μια κόκκινη σβάστικα μέσα σε έναν κύκλο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «θρηνεί βαθύτατα» με τους θανάτους και περιέγραψε το περιστατικό ως «τρομοκρατική ενέργεια από άτομο που προφανώς ανήκει σε νεοφασιστική οργάνωση ή ομάδα».

Σκηνές τρόμου 

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν τις σκηνές τρόμου που έζησαν οι μαθητές του σχολείου όταν ο ένοπλος εισέβαλε και άρχισε να πυροβολεί. Μαθητές και καθηγητές κρύφτηκαν σε αίθουσες ενώ άλλοι άρχισαν να τρέχουν και να πηδούν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν.

Το Ιζέφσκ, μια πόλη σχεδόν 650.000 κατοίκων, είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Ουντμουρτίας στο κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λίγο δυτικότερα της οροσειράς των Ουραλίων, που χωρίζει την Ευρωπαϊκή από την Ασιατική Ρωσία.

Η Ρωσία έχει γίνει θέατρο πολλών αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία τα τελευταία χρόνια. Τον Μάιο 2021, ένας ένοπλος έφηβος σκότωσε επτά παιδιά και δύο ενήλικες στην πόλη Καζάν.

Τον Απρίλιο 2022, ένας ένοπλος σκότωσε δύο παιδιά και μια δασκάλα σε ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή Ουλιανόβσκ της κεντρικής Ρωσίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακελειόσχολείοειδήσεις τώραΡωσία