Κόσμος|08.10.2022 09:36

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία – Τι αναφέρει η Μόσχα

Newsroom

Σε παγιδευμένο φορτηγό που κινούνταν στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την υπόλοιπη Ρωσία καταγράφηκε η έκρηξη, η οποία προκάλεσε την ανάφλεξη επτά δεξαμενών καυσίμων ενός σιδηροδρομικού τρένου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Ανάληψη ευθύνης από το Κίεβο;

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ προχώρησε σε μια δήλωση που ερμηνεύεται εμμέσως ως ανάληψη ευθύνης από το Κίεβο. «Η γέφυρα της Κριμαίας ήταν η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, οποιαδήποτε κατοχή της Ρωσίας πρέπει να εξαλειφθεί», ανέφερε στο twitter.

Άθικτο το τόξο πάνω από το χερσαίο τμήμα της γέφυρας

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο τμήματα του δρόμου κατέρρευσαν μερικώς, ενώ το τόξο πάνω από το χερσαίο τμήμα της γέφυρας δεν υπέστη ζημιές.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για το συμβάν, από τον πρωθυπουργό της χώρας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους επικεφαλής του υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και του υπουργείου Μεταφορών, καθώς και από τον επικεφαλής της αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και του υπουργείου Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, που άνοιξε το 2018 κι έχει σχεδιαστεί για τη σύνδεση της χερσονήσου Κριμαίας με το δίκτυο συγκοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, σημειώθηκε έκρηξη στη γέφυρα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τη γέφυρα εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Το έργο κόστισε δισεκατομμύρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΡωσίαέκρηξηΚριμαίαειδήσεις τώρα