Κόσμος|13.10.2022 13:27

Έρντογάν σε Πούτιν από την Αστάνα: Να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία - Άρχισαν οι συνομιλίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε παρά τις δυσκολίες στο πεδίο και να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της έκτης Σύνοδου κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) που ξεκίνησε σήμερα στην Αστάνα, του Καζακστάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι εντατικές προσπάθειες της Τουρκίας με τον ΟΗΕ και τις δυο πλευρές της σύγκρουσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλου του κόσμου.

Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών της Κωνσταντινούπολης, που επιτεύχθηκε αυτόν τον Ιούλιο, καθώς η ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι και τα δύο “απτά επιτεύγματα” προς αυτή την κατεύθυνση.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες με Πούτιν - Τι θα συζητήσουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται αυτή την ώρα στην Αστάνα, για τέταρτη φορά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας και άλλα διμερή ζητήματα.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, κατά τη συνάντηση οι Τούρκοι ενδέχεται να παρουσιάσουν ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία. «Δεν αποκλείω ο Ερντογάν να θίξει ενεργά το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια της συνάντησης. Μας περιμένει λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών. Χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διεκδίκησε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών τον Σεπτέμβριο, εκτός από εκείνη της Κριμαίας το 2014.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές του Ουκρανού προέδρου ο Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους: «Θα ήθελα να του πω ότι δεν πρέπει ποτέ να λέτε “ποτέ”».

Πρόταση «βόμβα» Πούτιν να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη

Η Ρωσία μπορεί να μεταφέρει μέσω του αγωγού Turk Stream στην Ευρώπη τις ροές φυσικού αερίου που έχουν σταματήσει μέσω του Nord Stream, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα, ενώ επανέφερε την πρόταση του για αποστολή αερίου μέσω του Nord Stream 2.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον όγκο που χάνεται μέσω των Nord Streams, στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι η κύρια διαδρομή του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη να γίνεται μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας σε αυτή τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου της Ευρώπης, αν φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον από τους εταίρους μας γι’ αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο συνέδριο Russian Energy Week Forum. Σύμφωνα με τον Πούτιν, μία τέτοια απόφαση θα ήταν οικονομικά αποδοτική και, επιπλέον, το επίπεδο ασφάλειας στη διαδρομή αυτή είναι πολύ υψηλότερο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΑστάναειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν