Κόσμος|13.10.2022 22:15

Ουκρανία: «Η Ρωσία προχωρά εσκεμμένα σε γενοκτονία» - Τι λέει στο OPEN ο ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ

Newsroom

Από το Κίεβο της Ουκρανίας η απεσταλμένη του OPEN, Αδαμαντία Λιόλιου, σημείωσε ότι, η ανησυχία στην πρωτεύουσα της χώρας, έχει επιστρέψει, με τις σειρήνες να ηχούν τρεις φορές το τελευταίο 24ωρο. Η ίδια βρέθηκε στο προεδρικό γραφείο την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, όπου και συνομίλησε με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, για την έκβαση του πολέμου και τις ρωσικές, πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Ένας τρομοκρατικός πόλεμος»

Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, οι μαζικοί βομβαρδισμοί που δέχτηκε το Κίεβο την Δευτέρα, σηματοδοτούν μία νέα φάση του πολέμου. «Πρόκειται για μία άλλη φάση του πολέμου. Η ρωσική ομοσπονδία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποδοτικά τον ουκρανικό στρατό στο πεδίο της μάχης και τώρα ξεκάθαρα για επιδεικτικούς λόγους ποντάρει σε μαζικά πυραυλικά χτυπήματα στα κέντρα των ουκρανικών πόλεων, σε σημεία μέσα στον αστικό ιστό και σε κρίσιμες υποδομές. Ριζικά βεβαίως δε θα αλλάξει την πορεία του πολέμου, όμως η Ρωσία έδωσε το σήμα για μία νέα διάσταση του πολέμου, έναν τρομοκρατικό πόλεμο», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος μίλησε και για το σημερινό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ, κατά το οποίο καταρρίφθηκαν ρωσικοί πύραυλοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουκρανίας, κατευθύνονταν προς το Χάρκοβο. «Επίσημα δηλώνω ότι η Ουκρανία δεν κάνει πυραυλικές επιθέσεις σε εδάφη της ρωσικής ομοσπονδίας. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί. Εμείς δεν κάνουμε επιθέσεις σε έδαφος άλλης χώρας. Κάνουμε επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους στις υπό κατοχή περιοχές της Ουκρανίας. Είμαστε σε αμυντικό πόλεμο. Το θέμα με τον πύραυλο που έπεσε στο Μπέλγκοροντ αφορά τον συντονισμό στο εσωτερικό της Ρωσίας. Σκόπευαν να στείλουν τους πυραύλους στο Χάρκοβο ή σε άλλες ουκρανικές πόλεις και χτύπησαν τη δική τους πόλη», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Ποντόλιακ αναφέρθηκε και στα χτυπήματα, τις τελευταίες μέρες, της Ρωσίας, σε σταθμούς ενέργειας, τα οποία και χαρακτήρισε «εσκεμμένη γενοκτονία». «Η Ρωσία προχωρά σε γενοκτονία εσκεμμένα με την καταστροφή των υποδομών αυτών, ειδικά τον χειμώνα. Το καταλαβαίνουμε. Αυτό δεν αναιρεί ότι εμείς θα συνεχίσουμε να επανακαταλαμβάνουμε τα εδάφη μας. Δεν σταματά η αντεπίθεση της Ουκρανίας. Όσον αφορά στο ενεργειακό δίκτυο  έχουμε μερικά σχέδια πάνω στα οποία δουλεύουμε. Αυτά είναι η ταχύτερη δυνατή επισκευή των σημείων που χτυπήθηκαν. Δεύτερον, μεγαλύτερη προστασία των υποδομών αυτών. Τρίτον, έχουμε συνδυαστικά δίκτυα που μάς επιτρέπουν να μεταφέρουμε ενέργεια από τη μία περιοχή στην άλλη», ανέφερε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα