Κόσμος|13.10.2022 21:25

Ελληνοτουρκικά: Δύσκολη η εκτόνωση της έντασης μετά το μπαράζ απειλών - Το casus belli για τα 12 μίλια και τα σενάρια πολέμου

Μαρία Ζαχαράκη

Τη σκυτάλη των δηλώσεων κατά της Ελλάδας πήρε σήμερα στην Τουρκία ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είναι συνηθισμένος να κάνει σκληρές δηλώσεις και τώρα ακολούθησε στο ίδιο τέμπο, μέσα από προειδοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, δεν θα υπάρξει ησυχία είπε αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, γεγονός που δείχνει πως στην Άγκυρα οι τόνοι δεν πέφτουν. Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ είναι μάλλον ένα πολύ μικρό βήμα για να αποκλιμακωθεί ή να ηρεμήσει ίσως για λίγες μέρες η όλη ένταση, όπως γίνεται συνήθως.

«Φουντώνει» η συζήτηση για τα 12 μίλια

Στην Τουρκία πάντως έχει φουντώσει στη δημόσια συζήτηση ξανά το θέμα των 12 μιλίων και το casus belli, ενώ αφορμή είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δημοσιεύματα στην Ελλάδα για επέκταση των χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη. Στο σημείο αυτό, άρχισαν και πάλι οι προειδοποιήσεις κατά της χώρας μας.

O πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Πεκίν, δήλωσε ότι εάν η Αθήνα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα, η Τουρκία θα δοκιμάσει πρώτα τη διπλωματία κι αν δεν λειτουργήσει, τότε θα υπάρξει σύγκρουση.

Έχει καταστρωθεί και σχέδιο όπως φαίνεται, γιατί όπως επισημαίνει, η Τουρκία θα περάσει τα πλοία της μέσα από τα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας) και τα αεροσκάφη της από τον εναέριο χώρο και η Αθήνα θα απαντήσει με πολεμική κίνηση, όπως περιμένουν, άρα το τουρκικό πολεμικό και η αεροπορία θα επέμβουν.

Βέβαια η συζήτηση είναι λίγο συγκεχυμένη για το τι θα γίνει αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μόνο κάτω από την Κρήτη. Δεν είναι σαφές ούτε για τους Τούρκους αν κάτω από την Κρήτη λογίζεται Αιγαίο ή Μεσόγειος. Πάντως από τις προειδοποιήσεις και τη δημόσια συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες, οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το casus belli μπορεί να περιλαμβάνει και την Κρήτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα