Κόσμος|19.10.2022 19:20

Αντιδράσεις μετά από απόφαση του νέου ΥΠΕΞ της Σουηδίας: Εγκαταλείπει τη «φεμινιστική πολιτική»

Newsroom

Την εξωτερική πολιτική που ήταν επικεντρωμένη στα ζητήματα ισότητας φύλων -μια πρωτοβουλία της προηγούμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης- εγκαταλείπει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας,Τομπίας Μπίλστρομ.

Όπως τόνισε ότι η χώρα του εγκαταλείπει την «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» αλλά πάντα θα υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων. Όπως εξήγησε ο ίδιος η αλλαγή γίνεται γιατί «οι ταμπέλες στα πράγματα έχουν μια τάση να καλύπτουν το περιεχόμενο».

Εξαφανίστηκε η σελίδα για την φεμινιστική πολιτική

Η σχετική σελίδα για τη φεμινιστική πολιτική εξαφανίστηκε μάλιστα από τον κυβερνητικό ιστότοπο, αναφέρει το BBC. Η Σουηδία, δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Βάλστρομ, έδινε έμφαση στα δικαιώματα (όπως τα αναπαραγωγικά διακαιώματα και η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών), την εκπροσώπηση και τους πόρους. Σχόλια που είχε κάνει το 2015 η υπουργός τότε Βάλστρομ για τη Σαουδική Αραβία και τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο Ριάντ. Η Σουηδία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της ενώ ακύρωσε και μια πώληση όπλων.

Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής και ενώ η Σουηδία ήταν το 2017 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εργαστεί για να περάσει ψήφισμα το οποίο όριζε ότι η βία κατά του φύλου θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιβολή κυρώσεων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραφεμινισμόςΣουηδίαΥπουργός Εξωτερικών