Κόσμος|04.11.2022 21:58

Το 1% εκπέμπει σε ένα χρόνο όσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουν οι πιο φτωχοί σε μια εικοσαετία σύμφωνα με νέα μελέτη

Newsroom

Το πλουσιότερο 1% των Βρετανών εκπέμπει σε ένα χρόνο όσο διοξείδιο του άνθρακα παράγει το φτωχότερο 10% σε μια εικοσαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν το χάσμα μεταξύ του lifestyle της ελίτ, που ευθύνεται για την κλιματική κρίση και των απλών πολιτών, οι οποίοι ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Θα έπαιρνε 26 χρόνια για τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα για να παράξουν όσες εκπομπές άνθρακα παράγει το πλουσιότερο 1% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα της Aytonomy.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι, αν η Βρετανία φορολογούσε τις εκπομπές άνθρακα θα είχε συγκεντρώσει 156 δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Peter Newell, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δεν συμμετείχε στη έρευνα της Autonomy, αλλά έχει γράψει εκτενώς για τη «ρυπογόνα ελίτ» δήλωσε στον Guardian ότι το τεράστιο χάσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Είναι συγκλονιστικά τα ευρήματα της νέας έκθεσης σχετικά με τα οφέλη που παρουσιάζει η φορολόγηση των ακραίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Λίγες ημέρες πριν την COP27, που διοργανώνεται στην Αίγυπτο, και εν μέσω μια πρωτοφανής κρίσης κόστους, γίνεται σαφές ότι δεν είμαστε σε αυτό μαζί» σχολιασε ο Peter Newell.

«Θα είχαν συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα για την αναβάθμιση 8 εκατομμυρίων σπιτιών από τα έσοδα που θα προέκυπταν από τη φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού» συμπλήρωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα, στην οποία καταγράφεται ένα τέτοιο χάσμα μεταξύ των εκπομπών άνθρακα των υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων. Πολλές έρευνες πλέον υποδεικνύουν  ότι υπάρχει μια «ρυπογόνου ελίτ» της οποίας ο τρόπος ζωής τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της πλειοψηφίας.

Κάθε χρόνο για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς ταξιδεύουν αεροπορικώς. Την ίδια ώρα το 1% ευθύνεται για το ένα πέμπτο των πτήσεων στο εξωτερικό.

Τα αεροπορικά ταξίδια, τα αμάξια μεγάλων κυβικών, η κατανάλωση κρέατος, η αγορά ρούχων και ειδών πολυτελείας από το εξωτερικό είναι οι λόγοι που οι πλουσιότεροι παράγουν υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Από την άλλοι, οι φτωχότεροι τείνουν να μένουν πιο κοντά στο σπίτι σε μικρά σπίτια και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι δαπάνες τους για πολυτέλειες και για ρουχισμό είναι πολύ μικρότερες.

«Η ανάλυσή μας υποδεικνύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κλιματική αλλαγή θα ήταν να φορολογήσει σωστά τους πλούσιους, μέσω ενός καλά στοχευμένου συστήματος φορολόγησης των εκπομπώ άνθρακα» σημείωσε ο Will Stronge, που ηγήθηκε της έρευνας της Anatomy.

«Οι φόροι θα μπορούσαν να στοχεύουν μόνο τους πλούσιους χωρίς να επιτείνουν την κρίση του κόστους ζωής. Θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην κάλυψη του τεράστιου κενού στα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου» τόνισε.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκπομπές διοξειδίου του άνθρακακλιματική κρίσηειδήσεις τώραπλούσιοιφτωχοίΒρετανία