Κόσμος|05.11.2022 20:38

Ποιος θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ; Τα πρώτα φαβορί

Newsroom

Ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έδωσε στο ΝΑΤΟ μια νέα αίσθηση του ζωτικού του ρόλου στην άμυνα της Ευρώπης. Με τους κινδύνους κλιμάκωσης και ενός ευρύτερου πολέμου, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο καμία άλλη στην ιστορία της 73χρονης συμμαχίας, η οποία σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τη Σοβιετική Ένωση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Στόλτενμπεργκ

Με τη θητεία του σημερινού επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να έχει προγραμματιστεί να λήξει το ερχόμενο φθινόπωρο, η κούρσα μεταξύ των συμμάχων για το ποιος θα τον αντικαταστήσει έχει αρχίσει σοβαρά, και οι γραμμές μάχης στον διαγωνισμό έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Αν και οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι είναι νωρίς και ότι πολύ συχνά τα ονόματα που εμφανίζονται πρώτα δεν επιβιώνουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των 30 μελών του ΝΑΤΟ, είπαν ότι μία πρώτη υποψήφια έχει εμφανιστεί στην Ουάσιγκτον: Η Κρίστια Φρίλαντ, 54 ετών, η καναδική-ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Καναδά.

Η κ. Φρίλαντ, 54 ετών, πρώην δημοσιογράφος (η οποία είναι παντρεμένη με δημοσιογράφο των New York Times), υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών του Καναδά. Τα πλεονεκτήματά της είναι σημαντικά: μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ουκρανικά και ρωσικά- έχει διευθύνει περίπλοκα υπουργεία- είναι καλή στις συνεντεύξεις Τύπου και σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις- και θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Καναδή που θα διευθύνει το ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτείνουν Αμερικανό υποψήφιο, καθώς ένας Αμερικανός στρατηγός είναι παραδοσιακά ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, αλλά όπως είναι λογικό έχουν ισχυρή φωνή στην επιλογή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιθυμούσε ο επόμενος ή η επόμενη επικεφαλής της Συμμαχίας θα ήθελε να είναι από χώρα μέλος της (21 από τα 27 κράτη της Ε.Ε ανήκουν στη Συμμαχία. Σε περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ε.Ε θα έχει 23 από τα 32 μέλη.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δείξει την προτίμησή τους γύρω από έναν υποψήφιο, μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών της θέσης του Γενς Στόλτενμπεργκ, υπάρχουν τρεις γυναίκες:

  • H 45χρονη Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας,
  • η 49χρονη πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα
  • και η 54χρονη πρώην πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς που είχε διατελέσει και πρέσβης της Κροατίας στην Ουάσιγκτον.

Άλλο ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει τον αντί-Στόλτενμπεργκ είναι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Σύμφωνα με τους New York Times, το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την ηγεσία της Συμμαχίας θα κληθεί να διαχειριστεί μία από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΗΠΑειδήσεις τώραΕυρώπηΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκπόλεμος