Κόσμος|06.11.2022 17:11

Ιμάμογλου για τουρκική πρόκληση με Τζιτζικώστα: Απαράδεκτη μεταχείριση

Newsroom

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε την μεταχείριση που επεφύλασσαν οι Τούρκοι στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζιτζικώστας κρατήθηκε επί 6 ώρες σε ένα γραφείο στη Σμύρνη και δεν το επιτρεπόταν η είσοδος στην Τουρκία.

«Πυρά» Ιμάμογλου

«Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι του συνέβη. Αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα στεναχώρησε και εμένα. Όπως μόλις ανέφερα, ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μας στενοχώρησε κι εμάς», είπε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και συνέχισε:

«Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι φυσικά απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει μία απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Μπακογιάννης: Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλία

Από πλευράς του, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: «Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στον κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλία. Διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά μας χωρίζουν. Και οι ιστορικοί μας δεσμοί είναι πολύ βαθύτεροι. Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις όπως η χθεσινή εις βάρος του φίλου και συναδέλφου Διοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας είναι λυπηρές. Όμως ενισχύουμε την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι λοιπόν θα χαρώ πολύ εντός του έτους την επίσκεψη του φίλου δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, επίσκεψη που αναγκαστικά έπρεπε να αναβάλω μαζί ελπίζω με τον φίλο μου τον Εκρέμ τον Ιμάμογλου».

Υπενθυμίζεται πως σε αντίδραση προχώρησε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης για την προκλητική κράτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές Αρχές και χθες, Σάββατο.

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Ιμάμογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑπόστολος ΤζιτζικώσταςΕκρέμ ΙμάμογλουΤουρκία