Κόσμος|14.11.2022 16:00

Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Αρνείται εμπλοκή το PKK – Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα μετά τις δηλώσεις Σοϊλού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)

Οποιαδήποτε ανάμιξη με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, αρνήθηκε το κουρδικό PKK, σε ανακοίνωσή του, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούσαν σε σχετικούς ισχυρισμούς, εξαπολύοντας επίσης επίθεση κατά της Ελλάδας, προσπαθώντας μάλιστα να εμπλέξουν και τη χώρα μας στην επίθεση.

Κατηγόρησε το PKK ο Σοϊλού

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. «Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, ανακοινώνοντας τη σύλληψη προσώπου που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Έχουμε μια εκτίμηση ότι η εντολή δράσης προήλθε από το Κομπάνι. Έχουμε εκτίμηση ότι ο δράστης πέρασε από το Αφρίν. Το άτομο που πραγματοποίησε το περιστατικό και έριξε τη βόμβα συνελήφθη από ομάδες της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης. Πριν από αυτό, περίπου 21 ακόμη άτομα κρατήθηκαν», είπε ο Σοϊλού.

Από την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι και άλλοι 81 τραυματίστηκαν. Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι νεκροί από την επίθεση είναι δύο άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, όλοι τους Τούρκοι. Ανάμεσά τους είναι ένας άνδρας 34 ετών με την κόρη του και μία 38χρονη με την 15χρονη κόρη της. Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα είναι 40 ετών και η γυναίκα του 27 ετών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη η τελευταία εκδοχή των τουρκικών Αρχών είναι πως η ύποπτη άφησε τη βαλίτσα με τον εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα σε παγκάκι. Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το OPEN, η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο γύρω από το παγκάκι όπου έγινε η έκρηξη το οποίο φυσικά έχει γίνει κομμάτια, ενώ καταστροφές έχουν προκληθεί και στα διπλανά καταστήματα. Η αστυνομία ξήλωσε όλα τα παγκάκια από την Ιστικλάλ.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα σενάρια που μετέδιδαν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων την Κυριακή ανέφεραν ότι η έκρηξη είχε προκληθεί από βομβιστή αυτοκτονίας, όμως πλέον οι Αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό μέσα σε τσάντα, ενώ δεν αποκλείεται το χτύπημα να σημειώθηκε με τηλεχειριστήριο, είτε από την μαντιλοφορούσα γυναίκα με το παντελόνι παραλλαγής είτε από κάποιο άλλο άτομο. Σύμφωνα με τις επίσημες τουρκικές Αρχές το άτομο που έριξε την βόμβα δεν σκοτώθηκε αλλά συνελήφθη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, οι Αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και να μελετούν οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην πλατεία Ταξίμ για να εξακριβώσουν πώς ακριβώς έγινε η βομβιστική επίθεση, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ψάξουν και πιθανούς συνεργάτες του βομβιστή.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Ξεκάθαρη απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Σοϊλού ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η γυναίκα που συνελήφθη ως ύποπτη για την αιματηρή επίθεση, ήταν έτοιμη να δραπετεύσει στην Ελλάδα και θα το κατάφερνε αν η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν την είχε συλλάβει.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλληπτήρια προς τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, στον τουρκικό λαό και στην τουρκική κυβέρνηση. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη και τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη είναι αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα. Από εκεί και πέρα η χώρα είναι γνωστό ότι έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Γιάννη Οικονόμου.

Κατηγορηματική και ξεκάθαρη απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, έδωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αταίριαστοι, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚωνσταντινούποληΣουλεϊμάν Σοϊλούειδήσεις τώρατρομοκρατική επίθεση