Κόσμος|15.11.2022 22:00

Ανησυχία στις χώρες της Βαλτικής μετά τις πληροφορίες για ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία - «Υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Άκρως ανήσυχες δηλώνουν οι χώρες της Βαλτικής μετά τις αναφορές για χτύπημα ρωσικών πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με την Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή (σ.σ. εδάφους) του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε Λετονία στέκεται δίπλα στους «Πολωνούς Φίλους» 

«Τα συλλυπητήριά μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αποφασιστικό μήνυμα έστειλε και η Εσθονία, τονίζοντας πως είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ». 

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Τι έχει γίνει γνωστό

Δύο ρωσικές ρουκέτες χτύπησαν πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν δυο νεκροί.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυναςόπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να δοθούν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. 

Ανώτερη πηγή στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού έκανε λόγο στο BBC για «πληροφοριακό χάος». «Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα», είπε η πηγή.

Οι πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Przewodow στην περιοχή Hrubieszow, χτυπώντας σε εγκαταστάσεις σιτηρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο. «Οι πυροσβέστες βρίσκονται επί τόπου, δεν είναι σαφές τι έχει συνέβη», δήλωσε ο Λούκας Κούτσι, αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκαλέσουν το συμβούλιο άμυνας της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζόλταν Κόβατς να κάνει αναφορά σε «πύραυλο που χτύπησε πολωνικό έδαφος» -σε μια προσεκτική διατύπωση, που δεν αναφέρει από πού προήλθε ο πύραυλος.

Ο ανταποκριτής του Guardian, Λορέντζο Τόντο, σημειώνει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις από μερίδα αναλυτών, πως ο επιδιωκόμενος στόχος των πυραύλων που έπληξαν το πολωνικό χωριό ήταν το Λβιβ, η ουκρανική πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι και η Μολδαβία επηρεάστηκε από τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, καθώς προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Διαψεύδει η Μόσχα 

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Μέσω αυτής, δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση». Σύμφωνα με τη Μόσχα «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα».

Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά, όπως αναφέρει το Reuters. «Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο

Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε αφού η Μόσχα εξαπέλυσε καταιγισμό περισσότερων από 100 πυραύλων στην Ουκρανία, βυθίζοντας μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Μάλιστα, κάποια από τα χτυπήματα έφτασαν μέχρι το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαπόλεμοςΠολωνίαΡωσίαΝΑΤΟειδήσεις τώρα