Κόσμος|21.11.2022 13:45

ΕΕ: «Καμία τουρκική ανησυχία δεν δικαιολογεί μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε ξένη πόλη»

Newsroom

«Καμία τουρκική ανησυχία για την εσωτερική ασφάλεια -όσο δικαιολογημένη και αν είναι- δεν δικαιολογεί μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε ξένη πόλη», σημειώνει ο εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ με ανάρτησή του στο Twitter αναφορικά με τις επιθέσεις της Άγκυρας στη Συρία και το Ιράκ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην Ουκρανία αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού της κυριαρχίας των γειτόνων. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τη Ρωσία».

 Τα τουρκικά χτυπήματα έπληξαν 89 στόχους 

Χθες τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον βάσεων Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας 89 στόχους, όπως αποκάλυψε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αντίποινα» για την βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγα 24ωρα και προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων πριν από μία εβδομάδα.

Οι Τούρκοι πιλότοι έριξαν βόμβες με γραμμένα τα ονόματα των δύο παιδιών που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στο Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Το σχετικό βίντεο με τους πιλότους να χαράσσουν τα ονόματα των δύο παιδιών, Ετζρίν και Γιααγμούρ, που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας «στόχευσε» παράλληλα και το κοινό αίσθημα στην Τουρκία, καθώς είναι το δημοφιλέστερο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανάρτηση με τα περισσότερα likes.

Η Άγκυρα κατηγορεί Κούρδους μαχητές για την έκρηξη στη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 80. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στην πολυσύχναστη πεζοδρομημένη λεωφόρο και το PKK και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν αρνηθεί κάθε ανάμιξη.

«Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι επιθέσεις» διαμηνύουν οι Κούρδοι

Σε μια ανακοίνωση οι ΣΔΔ ανέφεραν πως θα ανταποδώσουν τα πλήγματα. «Οι επιθέσεις αυτές από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις δεν θα μείνουν αναπάντητες», ανέφεραν. Οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, ανάμεσά τους επτά αστυνομικοί, τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επίθεσης με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις YPG από το Ταλ Ρίφατ της Συρίας σε ένα φυλάκιο της αστυνομίας κοντά σε συνοριακή πύλη στην επαρχία Κιλίς της Τουρκίας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA πως ένας αριθμός ανδρών των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν στην «τουρκική επίθεση στη συριακή γη» σήμερα το πρωί, στην ύπαιθρο κοντά στο Χαλέπι και στη Χασάκε.

Την ίδια στιγμή, ρουκέτα στην επαρχία Κιλίς στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 Τούρκοι – 1 στρατιώτης και 7 αστυνομικοί. Η εκτόξευση έγινε από την περιοχή Τελ Ριφάτ της Συρίας η οποία ελέγχεται από το ΡΚΚ/YPG.  Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «προδοτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίατρομοκρατική επίθεσηΚούρδοιΣυρίαΙράκειδήσεις τώραΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο