Κόσμος|23.11.2022 19:10

Μπαμπατζάν κατά Ερντογάν για τη χειραψία με Σίσι: «Μην εκπλαγείτε αν αγκαλιάσει αύριο και την Ελλάδα»

Newsroom

Ο πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, αντιδρώντας στον εθνικιστή εταίρο της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την «ευλογία» του στον Ερντογάν για τις επαφές που κάνει με τον Αιγύπτιο ηγέτη Σίσι και τον Άσαντ, απάντησε με ένα βίντεο, όπου περιείχαν δηλώσεις που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2022:

«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι βασισμένη στο να ευχαριστείται ένα και μόνο άτομο. ‘Αφήστε με να προκαλέσω την Ελλάδα’. Μην εκπλαγείτε αν αγκαλιάσει τη ‘φίλη του Ελλάδα’. Τα έχει πει όλα για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αύριο θα πει ‘αδελφέ μου Άσαντ’. Δεν υπάρχει συνέπεια».

Την ίδια ώρα, η πολιτική ανάλυση συνεχίζει να «σφυροκοπά» τον Ερντογάν για την κυβίστηση με την Αίγυπτο.

Ο Μουχαρέμ Σαρίκαγιά στην ιστοσελίδα ΧαμπέρΤουρκ αναλύει «ποια θα ήταν τα οφέλη εάν [οι σχέσεις] δεν είχαν ποτέ χαλάσει;»

«Ίσως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των αδυναμιών που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν θα υπήρχε συζήτηση για Καστελόριζο, ούτε η υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Η ιστορία θα δείξει το είδος των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η Ελλάδα και η Ε/Κ Διοίκηση εντός της ΕΕ ως αποτέλεσμα αυτού ή το βαθμό στον οποίο οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να τις συγκρατήσουν».

Ο Σεντάτ Εργκίν στη Χουριέτ υποστηρίζει αντίστοιχα ότι: «Το αντιτουρκικό σύμπλεγμα επεκτάθηκε με την προσθήκη άλλων συμμετεχόντων. Η πολιτική και οικονομική συμμαχία που σχηματίστηκε από την Αίγυπτο και το Ισραήλ με την Ελλάδα και την E/K διοίκηση της Νότιας Κύπρου έτεινε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε πολλούς τομείς. Και η Τουρκία έχει βρει μπροστά της αυτό το μέτωπο κάτω από κάθε πέτρα που την αφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Παραδείγματος χάριν, στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, η Τουρκία ήταν στη μία πλευρά, ενώ η Αίγυπτος-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία ήταν στην αντίθετη πλευρά της πρώτης γραμμής ως αντίπαλοι. Η έκταση της έχθρας είχε φτάσει στο σημείο η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να συμμετέχουν στις ασκήσεις της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πολεμικά τους αεροσκάφη σε επίδειξη δύναμης κατά της Τουρκίας. Εντωμεταξύ, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι η Ελλάδα ρίχνει το βάρος της στο Κάιρο για να βάλει φρένο στην τουρκο-αιγυπτιακή ομαλοποίηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσιειδήσεις τώραΤουρκίαΑλί Μπαμπατζάν