Κόσμος|12.12.2022 10:30

Ο άνθρωπος που πήρε 40.000 χάπια Ecstasy και έμεινε «φτιαγμένος» για μήνες μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

Newsroom

Το παγκόσμιο ρεκόρ έσπασε Βρετανός ο οποίος κατανάλωσε 40.000 δισκία Ecstasy σε διάστημα σχεδόν δέκα χρόνων – και έζησε για να πει την ιστορία του. Η ακραία κραιπάλη του άνδρα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2006, ωστόσο σήμερα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής και να αναδύεται μεταξύ χρηστών του διαδικτύου, καθώς το MDMA συγκέντρωσε, μεταξύ ιατρικών εμπειρογνωμόνων διθυραμβικές κριτικές για τη χρήση του στη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με το μετατραυματικό στρες. Η ουσία βρίσκεται στο στάδιο 3 των δοκιμών, από γιατρούς των Πανεπιστημίων Σαν Φρανσίσκο και Νέας Υόρκης.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα Ecstasy που έχει καταναλώσει άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του», έγραψε σχετικά ο ψυχίατρος με έδρα τη Βρετανία, δρ Χρήστος Κουιμτσίδης στο ιατρικό περιοδικό Psychosomatics. Καθώς, μέχρι τότε, ελάχιστα ήταν «γνωστά για τη σχέση σοβαρότητας και επιμονής των διαταραχών τέτοιου τύπου και της ποσότητας MDMA που μπορεί να καταναλώσει κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Ο 37χρονος ρέιβερ, που αναφέρεται στην έκθεση ως «Mr. A», έκανε συχνή χρήση Ecstasy από την ηλικία των 20 έως 30 ετών. Το MDMA, σύμφωνα με το DEA.org «δρα τόσο ως διεγερτικό όσο και ως ψυχεδελικό, παράγοντας ένα ενεργητικό αποτέλεσμα, στρεβλώσεις στο χρόνο και την αντίληψη και ενισχυμένη απόλαυση απτικών εμπειριών».

Ο κάτοικος του Surrey ξεκίνησε καταναλώνοντας πέντε δισκία κάθε Σαββατοκύριακο, πριν αυξήσει την ποσότητα σε 3,5 χάπια Ecstasy ημερησίως για τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια, ανέβασε την ποσότητα σε μία «XXXL» ημερήσια δόση 25 δισκίων την οποία, για το επόμενο διάστημα των δοκιμών του ως ελεύθερος επαγγελματίας – δοκιμαστής ναρκωτικών ουσιών. «Δεν είναι συνηθισμένη η καθημερινή χρήση, και σίγουρα όχι στις ποσότητες που αυτές καταναλώνονταν από τον εν λόγω χρήστη», σημείωσε ο Κουιμτσίδης στη Daily Mail. «Μιλάμε για ακραίες ποσότητες, πραγματικά πολύ υψηλή χρήση», τόνισε.

 Ψυχεδελικός τυχοδιώκτης

Ο ψυχεδελικός τυχοδιώκτης, στο τέλος της εννιαετίας, είχε καταναλώσει συνολικά  40.000 δισκία, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατανάλωσης των 20.000 δισκίων, που είχε καταγραφεί σε μελέτη του 1998.

Στην πραγματικότητα, ο «Mr. A.» σταμάτησε την ακραία κατανάλωση μόνο αφότου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών πάρτι, σύμφωνα με τη μελέτη. Παρόλα αυτά, ο Δρ. Κουιμτσίδης ισχυρίστηκε ότι φέρεται να υπήρχαν τέτοια επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό του που ήταν «φτιαγμένος» για μήνες, αφότου διέκοψε τη χρήση του. Παρουσίασε, επίσης, σειρά σοβαρών μακροπρόθεσμων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων περιόδων «όρασης τούνελ», σοβαρών κρίσεων πανικού, κατάθλιψης, μυϊκής ακαμψίας, ψευδαισθήσεων- μέχρι και παρανοϊκού ιδεασμού. Άλλα συμπτώματα ήταν η δυσκολία στη συγκέντρωση, τα προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης και ο αποπροσανατολισμός της αίσθησης του χρόνου, σύμφωνα με την κρατική ιατρική εξέταση.

Είναι αξιοθαύμαστε και μόνο το ότι ο Mr. A. επέζησε από τόσο ακραία κατανάλωση. Ωστόσο, το να καταλήξει κανείς από υπερβολική δόση MDMA είναι εξαιρετικά σπάνιο ενδεχόμενο ενώ, γενικά, τα περιστατικά θανάτων που έχουν καταγραφεί έχουν αποδοθεί σε αφυδάτωση ή σε περιπτώσεις νόθευσης του ναρκωτικού με άλλη, παράνομη ή μη ουσία, σύμφωνα με τους ειδικούς τοξικολόγους. Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά την κατάρρευση, ο χρήστης έλαβε 10 χιλιοστόγραμμα ολανζαπίνης και «εισήχθη σε μονάδα εγκεφαλικών κακώσεων, όπου υπήρξε κάποια βελτίωση των δεξιοτήτων της μνήμης του, ως αποτέλεσμα της χρήσης αντισταθμιστικών ουσιών».

Η περίπτωση του ρέιβερ ξαναήρθε στην επιφάνεια εν μέσω αναφορών ότι το MDMA θα μπορούσε να χορηγείται στα νοσοκομεία των ΗΠΑ από το 2024, μετά την αποτελεσματικότητά του που απέδειξαν πρωτοποριακές δοκιμές για τη θεραπεία διαταραχών μετατραυματικού στρες. Το 2021, μία έρευνα σε 90 ασθενείς σοβαρών μετατραυματικών διαταραχών αποκάλυψε ότι, στο 88% των περιπτώσεων τα συμπτώματα σημείωσαν ύφεση μετά τη χορήγηση Ecstasy, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για μία ουσία που, όπως είναι γνωστό, κάνει όσους την καταναλώνουν να χορεύουν non stop όλη νύχτα. Εκτός από αυτό, όμως, το MDMA πιστεύεται ότι λειτουργεί επανασυνδέοντας νευρώνες – συγκεκριμένα, καταστέλλει τα κέντρα φόβου του εγκεφάλου, επιτρέποντας στους πάσχοντες από μετατραυματική διαταραχή να ανοιχτούν για το τραύμα τους, απέναντι στους ψυχοθεραπευτές τους, αντί να το «κλειδώνουν» σε μακρινά σημεία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Εντωμεταξύ, η δεύτερη δοκιμή φάσης 3 του MDMA, που διεξήχθη από την Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies Public Benefit Corporation, ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί. Οι δοκιμές της ουσίας αφορούν σε περιπτώσεις λιγότερο σοβαρών μετατραυματικών διαταραχών. Οι πρόσφατες δοκιμές ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από τα όσα όριζε το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, πράγμα που σημαίνει ότι, μία αίτηση για την ένταξη του MDMA στη λίστα νόμιμων φαρμάκων θα μπορούσε να υποβληθεί μέχρι τα μέσα του 2023 αλλά και να εγκριθεί μέσα σε μόλις έξι μήνες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies. Με λίγα λόγια, από το φθινόπωρο του 2024, το MDMA, όπως είναι γνωστή η ουσία των χαπιών Ecstasy, θα μπορούσε να ξεκινήσει να χορηγείται σε κάποιους από τους 12 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες που πάσχουν από PTSD. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι η κυκλοφορία του ως θεραπεία στην αγορά, θα άνοιγε τον δρόμο για την έγκριση περισσότερων ψυχεδελικών ουσιών ως θεραπεία για ποικίλες παθήσεις, από το μετατραυματικό στρες μέχρι τις κρίσεις άγχους. Τον περασμένο Οκτώβριο, αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι, μία ουσία που μοιάζει με το LSD θα μπορούσε, ενδεχομένως να θεραπεύσει ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, χωρίς ψυχεδελικές παρενέργειες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θεραπείαMDMAδιαταραχήecstasyναρκωτικάχάπιαμετατραυματικό στρεςειδήσεις τώρα