Κόσμος|12.12.2022 15:21

Πώς συνελήφθη ο σύντροφος της Εύας Καϊλή: Τον περίμεναν από τα χαράματα στο γκαράζ - Το χρονικό της μεγάλης επιχείρησης

Newsroom

Στα δικαστήρια των Βρυξελλών θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο, Τρίτη η Εύα Καϊλή για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, ενώ μέσα σε 48 ώρες, μέχρι αύριο το μεσημέρι, το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα. Έπειτα, όπως βλέπεται από τον νόμο, θα μπορεί να κάνει έφεση και μετά από μια εβδομάδα το ίδιο θέμα θα εξεταστεί από το Εφετείο.

Τα παραπάνω μετέδωσε η Μαρία Αρώνη η ανταποκρίτρια του Open στις Βρυξέλλες, ενώ στο φως έρχονται και άλλες αποκαλύψεις για την ημέρα των συλλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι πιάστηκε έξω από το σπίτι του. Περίμεναν από τα χαράματα οι βελγικές Αρχές και όταν βγήκε έξω τον συνέλαβαν την Παρασκευή στο γκαράζ, γιατί προφανώς είχαν σοβαρές ενδείξεις πως εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς. Μάλιστα, του πήραν και το κινητό και έτσι δεν πρόλαβε να ενημερώσει κανέναν. 

Όμως δεν μπορούσαν να μπουν στο σπίτι για να εξετάσουν την Εύα Καϊλή αφού είχε την βουλευτική ασυλία.

Αρκετές ώρες αργότερα, το απόγευμα βρήκαν την ευκαιρία διότι ο πατέρας της κυρίας Καϊλή που έμενε λίγο πιο δίπλα στο σπίτι της, σε ένα ξενοδοχείο προσπάθησε να διαφύγει με μια τσάντα που είχε 600.000 ευρώ. Τον συνέλαβαν καθώς θεωρείται αδίκημα να πιαστεί επ’ αυτόφωρο με τόσα χρήματα και έτσι μπόρεσαν να βρουν τη δικαιολογία να μπουν μέσα στο σπίτι, καθώς αυτομάτως αίρεται η ασυλία, το οποίο ήταν στολισμένο με δώρα από το Κατάρ.

«Οι δικαστές στο πρώτο στάδιο είναι αμείλικτοι και είναι δύσκολο πως θα μπορέσει η κυρία Καϊλή να βγει από τη φυλακή πριν τα Χριστούγεννα», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του Open. Πάντως, σημειώνει πως αυτές είναι εικασίες, ενώ οι δικηγόροι της ευρωβουλευτή θα επιδιώξουν να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικά μέτρα.

Πώς περιγράφουν οι Βέλγοι αστυνομικοί την μεγάλη αυτή επιχείρηση 

Η βελγική Le Soir περιέγραψε λεπτομερώς όσα διαδραματίστηκαν την ημέρα που βρέθηκαν τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά της Εύας ΚαΪλή αλλά και την αντίδραση που είχαν οι Αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση.

«Δύο σπίτια στις Βρυξέλλες θαμμένα σε μετρητά», αναφέρει το άρθρο κάνοντας λόγο για μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, «την οποία αρχικά χειρίστηκαν μια χούφτα δικαστές και ερευνητές και η οποία τέθηκε "σε εμπάργκο", προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου, και τελικά πρώτο βήμα ήταν η σύλληψη του συντρόφου της κυρίας Καϊλή, από τον οποίο κατέσχεσαν και το κινητό

Σημαντική ήταν και η έρευνα που έγινε στο σπίτι του πρώην Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά.

Πέρα από τον Τζιόρτζι και τον Παντσέρι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν προσαχθεί δύο ακόμη άτομα, ο Λούκα Βισεντίνι επικεφαλής Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) και ένας ακόμη Ιταλός που δραστηριοποιείται στις ΜΚΟ.

Η αστυνομική επιχείρηση των Βρυξελλών ήταν επιτυχής καθώς ανακαλύφθηκαν μετρητά και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος δεδομένων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολούθησαν και άλλες καθοριστικές εξελίξεις.

«Ένας άνδρας βγήκε από το ξενοδοχείο Sofitel στην ευρωπαϊκή συνοικία. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Αυτός και η σύζυγός του βρίσκονται στις Βρυξέλλες για λίγες ημέρες. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζιόρτζι μεταφέρει μια βαλίτσα. Τίποτα το ιδιαίτερο. Μόνο που το εσωτερικό του είναι γεμάτο με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ».

«Το κέντρο της ομοσπονδιακής αστυνομίας κινητοποίησε αμέσως περίπου δώδεκα αστυνομικούς που επέστρεφαν από τις πρωινές έρευνες. Τους συνόδευε ο ίδιος ο ανακριτής. Όλοι πήγαν να επισκεφθούν μια από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Η αναζήτηση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και ακόμη αναμένονται και άλλες εκπλήξεις».

Στο σπίτι της Καϊλή οι αρχές βρήκαν ολόκληρες σακούλες με μετρητά.

«Τα χρήματα βρίσκονταν σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες. Αυτά είναι πράγματα που συνήθως παρατηρούνται σε έρευνες σε εμπόρους ναρκωτικών», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

«Τα μετρητά είναι διάσπαρτα σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσει το ακριβές ποσό των χρημάτων που βρέθηκαν, καθώς μέρος αυτών αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή. Μια συντηρητική εκτίμηση. Ακόμη καλύτερα (ή χειρότερα, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς), το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επίσης γεμάτο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: Μετάλλια και άλλα τιμαλφή που προσέφερε το Κατάρ».

«Το βράδυ της Παρασκευής, κλαίγαμε από χαρά», είπε μια πηγή στο βελγικό μέσο.

Καταθέσεις 460.000 ευρώ - Σπίτια σε Βρυξέλλες, Αθήνα, Ψυχικό και Θεσσαλονίκη στο πόθεν έσχες της Kαϊλή 

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδε και το πόθεν έσχες της ΚαΪλή.

Έχει σημαντικές καταθέσεις που φτάνουν τις 460.000€ εκ των οποίων τα περίπου 400.000 ευρώ βρίσκονται στη Βελγική KBC. Τα υπόλοιπα είναι σε άλλους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες.

Η Εύα Καϊλή δηλώνει επίσης και ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου 55 τ.μ στο Βέλγιο το οποίο αγόρασε το αγόρασε το 2015, αλλά και τρία διαμερίσματα σε Θεσσαλονίκη, Ψυχικό και Δήμο Αθηναίων. Αυτό στο Ψυχικό, μάλιστα, είναι 170 τμ και φέρεται πάλι να το αγόρασε το 2019. Επίσης, είναι κάτοχος τριών αυτοκινήτων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της.

Η δέσμευση έχει ήδη κοινοποιηθεί στις ελληνικές τράπεζες. Στόχος του Ανώτατου Δικαστικού είναι να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη  νόμιμες δραστηριότητες. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αστυνομίαΒέλγιοειδήσεις τώραΕυρωκοινοβούλιοδιαφθοράΕύα ΚαϊλήQatar Gate