Κόσμος|14.12.2022 08:30

Συγκλονίζουν τα ημερολόγια γυναικών του Ιράν: «Όταν έρθει η ελευθερία, θέλω να θυμάμαι την κόλαση από την οποία έπρεπε να περάσουμε»

Newsroom

«Κάθε φορά που βγαίνω έξω ψάχνουν την τσάντα μου. Οποιαδήποτε ένδειξη συμμετοχής μου σε διαδηλώσεις θα έδινε στις δυνάμεις ασφαλείας το δικαίωμα να με συλλάβουν. Κάποιοι από τους φίλους μου που συνελήφθησαν έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει να φύγω αλλά, σάς παρακαλώ, κρατήστε όλα μου τα μηνύματα και τα βίντεο για μένα. Όταν έρθει η ελευθερία, θέλω να θυμάμαι την κόλαση από την οποία έπρεπε να περάσουμε», γράφει στο ημερολόγιό της η Ιρανή Ροζίν, το όνομα της οποίας έχει αλλάξει για τη διασφάλιση της ασφάλειάς της. 

Τρεις μήνες μετά τη σύλληψη και τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών του Ιράν, γιατί δε φόρεσε σωστά το χιτζάμπ της, η χώρα σείεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Συμμετέχουν τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, οι οποίοι επιθυμούν μια ζωή απαλλαγμένη από τους αυστηρούς κανόνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η ιστορία της Μαχσά Αμινί έφτασε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τι γίνεται με τους καθημερινούς κινδύνους, ειδικά αυτούς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, καθώς συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους;

Το συγκλονιστικό project

Επί δυόμισι μήνες, οι γυναίκες έστελναν τις σκέψεις τους ως φωνητικές σημειώσεις, γραπτά και σχέδια στη Saba Zavarei του BBC. Στο μοναδικό βίντεο, παρουσιάζονται τα ημερολόγιά τους, με αλλαγμένα ονόματα για την ασφάλειά τους.

δολοφονίααντικυβερνητικές διαδηλώσειςχιτζάμπειδήσεις τώραγυναίκεςΙράνΜαχσά Αμινί