Κόσμος|22.12.2022 20:52

Οξύνεται η ένταση στο Κόσοβο: Χιλιάδες Σέρβοι στους δρόμους ζητούν την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τον βορρά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Οξύνεται η ένταση στο Κόσοβο (Associated Press)
Οξύνεται η ένταση στο Κόσοβο (Associated Press)
Οξύνεται η ένταση στο Κόσοβο (Associated Press)

Χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Κοσόβου με αίτημα την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων στον βορρά, από την κυβέρνηση της Πρίστινας. Η σερβική κοινότητα αποτελεί στην περιοχή την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν Σέρβος πρώην αστυνομικός συνελήφθη με την κατηγορία, κατά τη διάρκεια προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας, της επίθεσης σε εν ενεργεία αστυνομικούς, στους δρόμους του Κοσόβου έχουν στηθεί εννέα οδοφράγματα ενώ έχει σημειωθεί και ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Η συγκέντρωση της Πέμπτης (22/12) έλαβε χώρα στο χωριό Ρούνταρε, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Μιτρόβιτσα, που είναι εθνικά διαιρεμένη. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι μπλοκαρισμένος από -φορτωμένα με χαλίκι – φορτηγά καθώς και βαριά μηχανήματα.

Στις βόρειες πόλεις του Κοσόβου οι Σέρβοι δήμαρχοι με τη συνεργασία τοπικών δικαστών και περίπου 600 αστυνομικών παραιτήθηκαν, στις αρχές Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων αυτοκινήτων με νέες, η έκδοση των οποίων θα γίνει από την Πρίστινα.

Οι Σέρβοι αντιδρούν έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης του Κοσοβάρου Αλμπίν Κούρτι για την αντικατάσταση των αστυνομικών στον βορρά, 14 χρόνια αφότου η Πρίστινα διακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι.

«Η κακομεταχείριση του σερβικού λαού από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι είναι ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε σήμερα (…) για να στείλουμε ένα μήνυμα στην Πρίστινα και στους συμβουλάτορές της ότι είμαστε εδώ, ότι θέλουμε ειρήνη αλλά και ελευθερία και ότι δε θα παραδοθούμε» είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο ηγέτης του κόμματος «Σερβική Λίστα», Γκόραν Ράκιτς. Τη διαδήλωση παρακολουθούσαν Ιταλοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ από απόσταση.

«Στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης» η κατάσταση

Από την πλευρά του, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή του στους περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κόσοβο και τις διεκδικήσεις τους. Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς προειδοποίησε την Τετάρτη (21/12) για την κατάσταση στο Κόσοβο, την οποία χαρακτήρισε «στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης» και απέδωσε την ένταση στα μονομερή μέτρα που λαμβάνει η Πρίστινα. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όλοι μαζί, για να διαφυλάξουμε την ειρήνη», σημείωσε η ίδια κατά την παρουσία της σε συνέδριο σερβικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣερβίαΚόσοβοαντικυβερνητικές διαδηλώσεις