Κόσμος|28.12.2022 09:25

Πολεμικό κλίμα στο Κόσοβο: Νέα οδοφράγματα στη διαιρεμένη Μιτρόβιτσα- Σε ετοιμότητα οι σερβικές δυνάμεις

Newsroom

Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα που επικρατεί στο Κόσοβο με τους Σέρβους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα έξω από τη Μιτρόβιτσα, χρησιμοποιώντας φορτηγά και μπάζα, παρά την προειδοποίηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού. Στόχος των διαδηλωτών να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι σε δήλωσή του την περασμένη Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «πολεμικά» τα οδοφράγματα των Σέρβων. «Πρόκειται για οδοφράγματα ανθρώπων με σκούρες στολές, ανθρώπων που είναι κοντοκουρεμένοι, με γένια, οδοφράγματα Βάγκνερ. Έχουν όπλα και στήνουν οδοφράγματα όχι για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων αλλά για να αμυνθούν να πυροβολήσουν στα οχήματα που πλησιάζουν. Αυτά λοιπόν είναι πολεμικά οδοφράγματα» δήλωσε στην βοσνιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα istraga.ba ο Άλμπιν Κούρτι.

Επίθεση δέχτηκαν Αλβανοί δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τη νευρικότητα που κυριαρχεί στην περιοχή ένιωσαν Αλβανοί δημοσιογράφοι οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση με πέτρες τη στιγμή που πλησίαζαν σε κάποιο οδόφραγμα.

«Κάνουμε ανταπόκριση έξω από το νοσοκομείο στη Μιτρόβιτσα όπου η ομάδα της τηλεόρασης Klan Kosova έχει έρθει να ζητήσει ιατρική βοήθεια» αναφέρει δημοσιογράφος της Klan TV

Στην άλλη πλευρά των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο ο σερβικός στρατός προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Με απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας τέθηκαν σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας.

«Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών του Κοσόβου και την αύξηση του επιπέδου της πολεμικής τους ετοιμότητας, θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έθνους μας, για την προστασία της Σερβίας» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς εδώ και δύο ημέρες επιθεωρεί μονάδες του στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο.

«Ο Σέρβος Πρόεδρος διέταξε χθες βράδυ τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας και αυτό φτάνει στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης δράσης» δήλωσε.

Οι ιαχές πολέμου ανησυχούν τους κατοίκους της Ρασκα, στη κεντρική Σερβία, που συνορεύει με το Κόσοβο.

Δένδιας: «Ειρήνη και ασφάλεια» προτεραιότητα για την Ελλάδα

Επικοινωνία με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα είχε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικοινώνησε με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajcak, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα.

Για αυτόν τον λόγο, έχει ορίσει και την πρέσβη, Σοφία Γραμματά, ειδική απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚόσοβοΑλβανίαειδήσεις τώραΣερβία