Κόσμος|30.12.2022 14:25

Γιατί η Τουρκία επαναφέρει και αναβαθμίζει το casus belli: Οι απειλές πολέμου, η ανατολική Κρήτη και η «κόκκινη γραμμή»

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το casus belli, καθώς επί 2 ημέρες, ανώτεροι αξιωματούχοι προχωρούν σε σχετικές δηλώσεις, υπενθυμίζοντας τη σχετική απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που ελήφθη το 1995.

Αναβαθμισμένη απειλή πολέμου

Αν και δεν το αναφέρει ρητώς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «δείχνει» την ανατολική Κρήτη, η οποία λογίζεται ως Αιγαίο και για τις δύο χώρες, όπως το διευκρινίζει και σήμερα η φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση «Γενί Σαφάκ».

Για πρώτη φορά οι τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν επισήμως να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Ότι δηλαδή, το casus belli δεν ισχύει μόνο για τα νησιά απέναντι στην Τουρκία, αλλά και για την Κρήτη που βρίσκεται μακριά από τις ακτές της Τουρκίας.

Αν πράγματι το εννοεί ο Τσαβούσογλου σημαίνει ότι πρόκειται για καινούρια εξέλιξη και αναβάθμιση της απειλής του πολέμου, αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Για τους Τούρκους η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι η «κόκκινη γραμμή»:  Είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο και θέλουν να αποτρέψουν. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, οι Τούρκοι δεν φοβούνται το στρατό στα νησιά, αυτό είναι το επιχείρημα για να βάλουν φρένο στην επέκταση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο.

Ούτε βέβαια τους απασχολεί πολύ η επέκταση των υδάτων στην Νότια Κρήτη, αλλά ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ δρουν προληπτικά. Γιατί θεωρούν ότι αν δεν αντιδράσουν πρώτα εκεί, η Ελλάδα θα προχωρήσει και στα νησιά του ανατ. Αιγαίου.

Γι αυτό και οι 2 υπουργοί έβγαλαν το σκληρό και αυστηρό ύφος απέναντι στην Ελλάδα, παρόλο που τίποτα τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί από την Αθήνα. Απάντησαν μόνο σε μία συζήτηση που γίνεται στον ελληνικό τύπο για αυτό το θέμα, για να προλάβουν την όποια εξέλιξη και να φοβερίσουν και να αποτρέψουν ένα τέτοιο βήμα πριν αυτό γίνει, όπως θεωρούν.

Όπως και για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που ο Τσαβούσογλου στις χθεσινές του δηλώσεις το  χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα»,  περνώντας εμμέσως το μήνυμα ότι η Τουρκία στην περιοχή εκείνη μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, είναι η προστάτιδα χώρα.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Casus belliειδήσεις τώραΧουλούσι ΑκάρΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίατουρκικές προκλήσεις