Κόσμος|05.01.2023 07:35

Σάλος στην Παπούα Νέα Γουινέα με βίντεο που δείχνει πτώματα να αποσυντίθενται έξω από το νεκροτομείο νοσοκομείου

Newsroom

Σάλο έχει προκαλέσει στην Πάπουα Νέα Γουινέα βίντεο που δείχνει σορούς να αποσυντίθενται σε χώρο εμφανώς ακατάλληλο σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Το τρίλεπτο βίντεο δείχνει 11 πτώματα σε κουκέτες και φορεία μέσα σε ένα υπόστεγο που φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ως προσωρινό νεκροτομείο. Το κτίριο δεν διαθέτει κατάλληλο κλιματισμό, ενώ τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ορθάνοιχτα, σύμφωνα με τον Guardian.

Το σοκαριστικό βίντεο τραβήχτηκε μεταξύ της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων από άνδρα, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ταυτοποιηθεί. «Κάποια από τα πτώματα έφτασαν εδώ πριν από 4-5 ημέρες. Τώρα είναι η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν έφτασαν μόλις τώρα, κάποια από αυτά έχουν αποσυντεθεί» ακούγεται να λέει στο βίντεο.

Τα πτώματα, όπως φαίνεται στο βίντεο, αποσυντίθενται ραγδαία λόγω του τροπικού καιρού. Καθώς ο άνδρας βιντεοσκοπεί ένα άλλο πτώμα μεταφέρεται από μέλη της οικογένειας.

Το νοσοκομείο υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ότι το νεκροτομείο είχε γεμίσει, επειδή οι οικογένειες των θανούντων δεν έρχονται έγκαιρα να τα παραλάβουν. Πρόσθεσε ότι θα γίνει μαζική ταφή την επόμενη εβδομάδα και ότι υπήρχαν 20 πτώματα που περίμεναν να μπουν στο νεκροτομείο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kone Sobi, δήλωσε ότι ορισμένες οικογένειες δεν παρέλαβαν τις σορούς, επειδή δεν είχαν τα χρήματα για την κηδεία κι ότι έχει προγραμματιστεί μια μαζική ταφή για την Πέμπτη. Η τελευταία μαζική ταφή πτωμάτων, που είχαν μείνει στα αζήτητα του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νεκροτομείο, που κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια, προοριζόταν αρχικά να εξυπηρετεί 120 πτώματα, αλλά τώρα διαχειρίζεται περίπου 200.

«Η πόλη έχει μεγαλώσει οπότε το επόμενο βήμα εδώ είναι να εξετάσουμε πώς θα επεκτείνουμε το νεκροτομείο. Οι συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εξετάζουμε τις επιλογές, έχουν παρουσιαστεί κάποια σχέδια, οπότε οι ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.

Υπάρχουν τρία επιπλέον  ψυγεία-container έξω από το κύριο νεκροτομείο με χωρητικότητα για 62 σορούς. Η εγκατάσταση δέχεται έως και 20 πτώματα την ημέρα, με τον αριθμό να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Dadi Toka. 

νεκροτομείονοσοκομείοπτώματαειδήσεις τώραΠαπούα Νέα Γουινέα