Κόσμος|06.01.2023 10:39

Πούτιν: Έστειλε στα ανοιχτά πολεμικό πλοίο με υπερηχητικό πύραυλο Zircon - Ανησυχία στη Δύση για το υπερόπλο

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της χώρας του, οπλισμένο με προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους, σε ένα μακρύ ταξίδι μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Η φρεγάτα Admiral Gorshkov απέπλευσε από μη κατονομαζόμενο βόρειο ρωσικό λιμάνι την Τετάρτη, αφού ο Πούτιν μίλησε με τον διοικητή του πλοίου και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μέσω βιντεοκλήσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Τα χαρακτηριστικά του υπερόπλου της Ρωσίας

Ο Πούτιν καυχήθηκε ότι το πλοίο μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, δηλαδή όπλα μεγάλου βεληνεκούς που ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν.

«Δεν έχει ανάλογα σε καμία χώρα του κόσμου», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το TASS. «Είμαι βέβαιος ότι τέτοια ισχυρά όπλα θα προστατεύσουν αξιόπιστα τη Ρωσία από πιθανές εξωτερικές απειλές και θα βοηθήσουν στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δοκίμασε το σύστημα Zircon στα τέλη του 2021, πυροδοτώντας από το Admiral Gorshkov στη Λευκή Θάλασσα και πλήττοντας έναν ναυτικό στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων (250 μιλίων), σύμφωνα με τις τότε αναφορές. Η τρέχουσα αποστολή θα είναι η πρώτη ανάπτυξή του σε πιθανή πολεμική κατάσταση, αναφέρει το CNN.

«Οι κύριες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των απειλών της Ρωσίας, τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και της σταθερότητας μαζί με τις φιλικές χώρες», δήλωσε ο Σοϊγκού σύμφωνα με το TASS.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της Ουκρανίας;

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ξεκίνησε πριν από σχεδόν έναν χρόνο όμως το αν ο πύραυλος Zircon θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον πόλεμο δεν έχει αποκλειστεί, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία. Εάν λειτουργεί όπως διαφημίζεται από τους Ρώσους, πρόκειται για ένα τρομακτικό όπλο.

Η Συμμαχία Προάσπισης της Πυραυλικής Άμυνας με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο Zircon είναι «ένας αντιπλοϊκός υπερηχητικός πύραυλος κρουζ ελιγμών» με εμβέλεια κάπου μεταξύ 500 και 1.000 χιλιομέτρων (310 έως 620 μίλια).

Η συμμαχία λέει ότι η ταχύτητά του έχει υπολογιστεί στα 8 Mach, ή σχεδόν 9.900 χιλιόμετρα την ώρα (6.138 μίλια την ώρα). Ως υπερηχητική ορίζεται κάθε ταχύτητα πάνω από το Mach 5 (3.836 μίλια/ώρα). «Αν αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς, ο πύραυλος Zircon θα είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την άμυνα εναντίον του λόγω της ταχύτητάς του και μόνο», αναφέρει η συμμαχία στην ιστοσελίδα της. Ο ιστότοπος επισημαίνει επίσης το νέφος πλάσματος του πυραύλου ως ένα άλλο «πολύτιμο» χαρακτηριστικό.

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο πύραυλος καλύπτεται πλήρως από ένα νέφος πλάσματος που απορροφά κάθε ακτίνα ραδιοσυχνοτήτων και καθιστά τον πύραυλο αόρατο στα ραντάρ. Αυτό επιτρέπει στον πύραυλο να παραμείνει απαρατήρητος κατά την πορεία του προς τον στόχο», αναφέρεται.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η ικανότητα του Zircon να αλλάζει την πορεία πτήσης του και γίνεται ένα εξαιρετικά τρομερό όπλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, η χρήση των πυραύλων Zircon επί του Admiral Gorshkov εναντίον στόχων στην Ουκρανία είναι από υλικοτεχνική άποψη δύσκολη.

Από ρωσικής πλευράς, η βέλτιστη απόσταση βολής για τα όπλα θα ήταν από τη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια της Ουκρανίας. Αλλά για να φτάσει εκεί, το ρωσικό πολεμικό πλοίο θα έπρεπε να περάσει από τον ελεγχόμενο από την Τουρκία πορθμό του Βοσπόρου και η Άγκυρα έχει δηλώσει από τα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία ότι δεν θα επέτρεπε τέτοια πρόσβαση σε ξένα ναυτικά σκάφη.

Ενώ το Admiral Gorshkov θα μπορούσε θεωρητικά να βάλλει κατά της Ουκρανίας από τα βόρεια της Μεσογείου, η διαδρομή πτήσης προς την Ουκρανία θα περνούσε πάνω από χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που θα θεωρούνταν σημαντική κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας.

Το TASS δήλωσε ότι το Gorshkov είναι επίσης οπλισμένο με πυραύλους cruise Kalibr-NK, όπλα που έχουν βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα (1.553 μίλια), σύμφωνα με το CSIS Missile Defense Project. Αλλά αυτά τα όπλα, ακόμη και με το μεγαλύτερο βεληνεκές τους, θα αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα να φθάσουν στην Ουκρανία με τα Ζίρκον.

Αλλάζει την ατζέντα ο Πούτιν;

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη του Admiral Gorshkov έδωσε στον Πούτιν κάτι θετικό για να μιλήσει εν μέσω μεγάλων ρωσικών απωλειών εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πιο πολύτιμα πολεμικά πλοία της, του Moskva, το οποίο βυθίστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε μια επίθεση, σύμφωνα με την Ουκρανία, από τις πυραυλικές της δυνάμεις.

Ο αναλυτής Καρλ Σούστερ δήλωσε ότι η ανάπτυξη αποτελεί πολιτική δήλωση για τον Πούτιν, όσο και στρατιωτική.

«Προσπαθεί να δείξει ότι η Ρωσία παραμένει ένας παγκόσμιος παίκτης παρά το κόστος και τη διεθνή καταδίκη της επίθεσής του στην Ουκρανία», δήλωσε ο Schuster.

«Μπορεί να δείξει στο εγχώριο ακροατήριό του ότι η διεθνής αντίδραση δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο αναφέρεται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει φίλους σε περιοχές-κλειδιά», δήλωσε ο Schuster. «Σε διεθνές επίπεδο, σηματοδοτεί ότι οι κυρώσεις δεν έχουν επηρεάσει την ικανότητα του ρωσικού ναυτικού να λειτουργεί και ότι παραμένει μια παγκόσμια ναυτική δύναμη».

Ο Πούτιν επαίνεσε τον στρατό του κατά την ανάπτυξη, σύμφωνα με το TASS. «Πρόκειται για σπουδαία κοινή εργασία, η οποία κατέληξε σε ένα καλό, αναμενόμενο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να κατασκευάζουμε προηγμένα μοντέλα όπλων και εξοπλισμού που θα διαφυλάξουν την ασφάλεια της Ρωσίας τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο όπλο», δήλωσε ο Πούτιν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώραπύραυλος