Κόσμος|09.01.2023 11:46

Νέο προκλητικό μήνυμα Ακάρ στην Ελλάδα: Δεν θα δεχτούμε περισσότερα από 6 μίλια, διδαχτείτε από την ιστορία

Newsroom

Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στη Ναυτική Διοίκηση και στη Διοίκηση Στόλου Υποβρυχίων, όπου επιθεώρησε το Piri Reis, ένα από τα υπό κατασκευή υποβρύχια της Τουρκίας.

Ο Ακάρ σχολίασε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης από 6 σε 12 μίλια: «Δεν θα δεχτούμε περισσότερα από 6 μίλια. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός, δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματά μας χωρίς να προκληθούμε από την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό», επανέλαβε.

«Λέμε στην Ελλάδα: μην κάνετε λάθος υπολογισμούς, μην ακολουθήσετε λάθος δρόμους και διδαχτείτε από την ιστορία. Αποφασίστε πριν χιονίσει στα βουνά (σσ. πριν είναι πολύ αργά)» πρόσθεσε, σύμφωνα με την Milliyet.

Μάλιστα, υπενθύμισε τα γεγονότα της περιόδου 1919 - 1922, λέγοντας: «Τους λέμε: "Μάθετε από την ιστορία, μην μπλέκεστε σε μπελάδες, μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες, μην σπαταλάτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του δικού σας λαού για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών". Και είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό».

Παράλληλα, επέκρινε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα». Όπως ισχυρίστηκε: «Εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε απειλήσει κανέναν. Ποτέ δεν απειλήσαμε την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Ισχυρή Τουρκία και ισχυρή Πολεμική Αεροπορία σημαίνουν ισχυρό ΝΑΤΟ και ισχυρή συμμαχία. Θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι αυτό».

Σε άλλες πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε πει για την Ελλάδα:  «Έχουμε έναν γείτονα, την Ελλάδα. Έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα, έχουμε κάποια θέματα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα. Προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η ένταση, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στηρίζουμε με επικεφαλής τον πρόεδρό μας πραγματικά αυτές τις προσπάθειες με αποφασιστικότητα, όλα τα υπουργεία μας, το υπουργείο Εξωτερικών μας, το υπουργείο Άμυνας, και άλλα υπουργεία. Υποστηρίζουμε τις συνομιλίες και τις συναντήσεις. Με συμβουλευτικές συνομιλίες από τη μία πλευρά, συνομιλίες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνομιλίες αποσυμπίεσης από την άλλη πλευρά, μια πρωτοβουλία του προέδρου μας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση από τη γείτονά μας Ελλάδα, δεν έχουμε καταφέρει να λάβουμε θετική απάντηση σε κανένα από αυτά. Περιμέναμε 2 χρόνια. Υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργείων Άμυνάς μας, δύο από αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, μία από αυτές πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία. Για την 4η, πρέπει να έρθουν στην Τουρκία, περιμένουμε να έρθουν. Αλλά δυστυχώς, παρά την αναμονή μας, παρά τις προσκλήσεις μας, δεν έχουν έρθει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12 ναυτικά μίλιαελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΧουλούσι ΑκάρΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα