Κόσμος|13.01.2023 17:30

Ουκρανία: «Είμαστε de facto μέλος του ΝΑΤΟ» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας

Newsroom

De facto μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, σε συνέντευξή του στο BBC. Ο ίδιος εξήγησε πως οι δυτικές χώρες -που κάποτε ανησυχούσαν ότι η στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί κλιμάκωση από τη Ρωσία- αλλάζουν τώρα «προσέγγιση».

Κλιμάκωση βλέπει ο Ρέζνικοφ

Ο Ρέζνικοφ τόνισε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει πολυπόθητα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τανκς και μαχητικών αεροσκαφών και έκανε λόγο για κλιμάκωση.

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι κάπως αυτονόητη», είπε ο Ρέζνικοφ. «Η Ουκρανία ως χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure. Επειδή έχουμε όπλα και κατανοούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

Η Ουκρανία, εδώ και χρόνια, επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που ο πρόεδρος Πούτιν έχει περιγράψει ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ασκήσεις πιέσεις για γρήγορη ένταξη, αλλά δεν είναι σαφές εάν η πλήρης ένταξη είναι κάτι που τα μέλη της Συμμαχίας θα εξετάσουν σοβαρά ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου, παρά τις δεσμεύσεις υποστήριξης.

Ο Ρέζνικοφ, ωστόσο, αρνήθηκε ότι τα σχόλιά του θα θεωρούνταν αμφιλεγόμενα, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά ίσως και από το ίδιο το ΝΑΤΟ, καθώς η Συμμαχία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αν και υποστηρίζει την Ουκρανία, έχει λάβει μέτρα για να μη θεωρείται μέρος της σύγκρουσης.

«Γιατί αμφιλεγόμενο; Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», είπε ο κ. Ρέζνικοφ. «Είμαι σίγουρος ότι στο εγγύς μέλλον θα γίνουμε de jure μέλος του ΝΑΤΟ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚίεβοΟυκρανίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ