Κόσμος|24.01.2023 06:55

Πόλεμος της «καρέκλας» στην Τουρκία: Δεν μπορεί να διαλέξει αντίπαλο του Ερντογάν η αντιπολίτευση - Χάνει έδαφος ο Ιμάμογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ο Εκρέμ Ιμάμογλου να είναι ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι δικαστικός όμηρος του Τούρκου προέδρου, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και διαμάχη για το ποιος θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεν θέλει τον Ιμάμογλου

Ειδκότερα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν θέλει τον Ιμάμογλου για υποψήφιο διότι προαλείφεται ο ίδιος για το «αξίωμα» παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο αδύναμος δημοσκοπικά. Αυτό είναι και ένα ενδεχόμενο που θα προτιμούσε ο Ερντογάν ο οποίος θεωρεί ότι θα νικήσει πολύ εύκολα τις εκλογές.

Όλα αυτά την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση γνωρίζει τι προτιμά ο Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου δεν κάνει πίσω με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει ένας έντονος καβγάς ακόμη και με την Μεράλ Ακσενέρ η οποία απαιτεί από τον Κιλιτσντάρογλου να χρίσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης υποψήφιο, καθώς θα χαθεί η «ιστορική» ευκαιρία να νικήσουν τον Ερντογάν.

Στην αντιπολίτευση λοιπόν έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος καβγάς της καρέκλας ο οποίος ξεσπά στο παραπέντε των εκλογών.

Η ημερομηνία των εκλογών

Ο Ερντογάν σήμερα ανακοίνωσε κι επισήμως ότι θα γίνουν οι εκλογές στις 14 Μαίου. «Η καταλληλότερη ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στο κόμμα του την ώρα που η αντιπολίτευση ακόμη δεν έχει ορίσει τον αντίπαλό του.

Ο Ερντογάν παράλληλα έβαλε τελεία ή σχεδόν τελεία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος. «Μην περιμένετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ, αν δεν επιδείξετε σεβασμό στην Τουρκία», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος το σήκωσε τόσο πολύ το θέμα, που είπε ότι αυτή η ειδεχθής επίθεση στο Ιερό Κοράνι αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και εθνικό ζήτημα. Μίλησε ακόμη και για νέους «Σταυροφόρους» και τα έβαλε με τις αρχές της Σουηδίας, γιατί δεν σταμάτησαν την ενέργεια αυτή μέσα στη χώρα τους.

«Όταν λέμε κάτι, το εννοούμε», είπε «και όποιος δεν είναι εντάξει μαζί μας, τον βάζουμε στη θέση του. Θα σεβαστείτε πρώτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας ή των μουσουλμάνων. Κι εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, λυπάμαι, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς όσον αφορά το ΝΑΤΟ».

ΤουρκίαεκλογέςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώρα