Κόσμος|26.01.2023 15:26

Στο στόχαστρο ο Ιμάμογλου με αφορμή βυζαντινή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα δημοσιεύματα στοχεύουν το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, λόγω της πρόθεσης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου να προχωρήσει σε αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή, όπου υπήρχε η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου, από την οποία σώζονται ελάχιστα στοιχεία, με σκοπό την ανοικοδόμησή της.

Τονίζεται ότι η εν λόγω εκκλησία καταγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες βασιλικού ρυθμού της βυζαντινής περιόδου στην Κωνσταντινούπολη, με εξωτερική ομοιότητα που παραπέμπει στην Αγία Σοφία, καθώς στην κατασκευή της συμμετείχε ο Ανθέμιος, ένας εκ των αρχιτεκτόνων της  Αγίας Σοφίας και θεωρούνταν ως η δεύτερη μεγαλύτερη βασιλική μετά την Αγία Σοφία.

Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα «εκδίκηση» του δημάρχου Κωνσταντινούπολης για το τέμενος της Αγίας Σοφίας.

Yeni Akit: «Εκδικείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου για την Αγία Σοφία; Γιγαντιαία Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη»

Haber7: «Το έργο ανάθεσης της τεράστιας εκκλησίας στο Φατίχ. Εκδίκηση για την Αγία Σοφία;»

Η πρώτη αίτηση έκδοσης αδείας για εργασίες, από πλευράς δήμου, είχε γίνει το 2021 στο αρμόδιο Συμβούλιο Μνημείων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το αίτημα στις 27 Οκτωβρίου 2021 και έγιναν ανασκαφές σε βάθος 15 μέτρων. Τον προηγούμενο μήνα υπεβλήθη από πλευράς δήμου και δεύτερο αίτημα, ώστε να αποχωρήσουν περαιτέρω οι ανασκαφικές εργασίες διευρύνοντας το εύρος τους.

Οι εν λόγω ενέργειες από πλευράς δήμου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς γίνεται σύγκριση και καταγγέλλεται αντίστοιχα ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου παραμελεί άλλες αναστηλωτικές εργασίες μουσουλμανικών τεμενών και μνημείων που χρίζουν άμεσα παρέμβασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕκρέμ ΙμάμογλουΑγία ΣοφίαΕκκλησίαΚωνσταντινούπολη