Κόσμος|27.01.2023 14:31

Καλίν: Το κάψιμο του κορανίου δεν πρέπει να αποσιωπηθεί - Ζητά μέτρα από την Ευρώπη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε νέα του δήλωση μέσω Twitter σχετικά με την καύση του κορανίου στη Σουηδία, επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη γι’ αυτή την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στις προσβολές ιερών συμβόλων στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης».

«Το κάψιμο του Κορανίου στην Ευρώπη δεν είναι ένα περιστατικό που μπορεί να περάσει ως ‘πρόκληση μερικών φανατικών, ας μην υπερβάλλουμε και ας μην το διαφημίζουμε’. Το να το επιτρέπουμε είναι σαν να αθωώνουμε το κακό, είναι σαν να αμβλύνουμε τα εγκλήματα μίσους. Είναι η προστασία και η επιβράβευση του φανατισμού».

Και συνέχισε καλώντας την Ευρώπη να λάβει μέτρα κατά των επιθέσεων του Ισλάμ.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να προκαλεί, να προσβάλει, να εξευτελίζει, να βλασφημεί ή να επιτίθεται σε ιερές αξίες.

Όπως οι συστηματικές επιθέσεις κατά των συμβόλων άλλων θρησκειών, των εθνικών σημαιών και των προσωπικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να ληφθούν αψήφιστα, έτσι και η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα κατά των επιθέσεων εναντίον του Ισλάμ», λέει.

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Δανός πρέσβης

Την ίδια ώρα, στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε σήμερα ο πρέσβης της Δανίας για να του επιδοθεί διαμαρτυρία μετά τη νέα απειλή του Δανού ακροδεξιού πολιτικού, Ράσμους Παλουντάν, ότι τώρα θα καίει το Κοράνι κάθε Παρασκευή.

«Διπρόσωπη» η Σουηδία

Στο μεταξύ, η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία για δύο μέτρα και δύο σταθμά, επειδή δεν επέτρεψε να καεί μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην Στοκχόλμη το ιερό βιβλίο των Εβραίων, το Τορά.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μπλοκαρίστηκε η δράση του ατόμου που σχεδίαζε να κάψει την Τορά μπροστά από την ισραηλινή Πρεσβεία στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Ο εκπρόσωπος του AΚP, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε σφόδρα την προσπάθεια καύσης της Τορά λέγοντας ότι «αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η υποκρισία των σουηδικών αρχών, που επέτρεψαν το κάψιμο του Ιερού Κορανίου με το πρόσχημα της «ελευθερίας της έκφρασης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚοράνιΤουρκίαΣουηδίαΙμπραχίμ Καλίνειδήσεις τώρα