Κόσμος|29.01.2023 20:23

Ουκρανία: Εμπλέκεται η Γερμανία στον πόλεμο με την Ρωσία στέλνοντας άρματα Leopard; Τι αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα

Newsroom

Είναι η αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 από τη Γερμανία στην Ουκρανία άμεση εμπλοκή της πρώτης στον πόλεμο με τη Ρωσία;

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο και τις σχετικές δηλώσεις Πεσκόφ, «όλα όσα κάνει η Δύση και οι πρωτεύουσες της Ευρώπης και των ΗΠΑ εκλαμβάνονται από εμάς ως άμεση εμπλοκή στον πόλεμο». Ωστόσο, σε εκτενή αναλυση της Deutsche Welle, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή (29/01), οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι η αποστολή βαρέων όπλων είναι νόμιμη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εδώ και καιρό, ο Όλαφ Σολτς, ήθελε να αποφύγει την ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας», τόνιζε ο Γερμανός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι, σε καμία περίπτωση, η χώρα του δε θα γίνει εμπόλεμο μέρος.

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο συμφωνούν με τον Σολτς αφού, όπως επισημαίνουν στη DW, η Χάρτα του ΟΗΕ αναφέρει ότι, κάθε χώρα - μέλος οφείλει να απέχει από οποιαδήποτε απειλή η χρήση βίας που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας άλλης χώρας – μέλους. Η Ρωσία παραβίασε αυτόν ακριβώς τον κανόνα, εισβάλλοντας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στην Χάρτα σημειώνεται ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, η κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί, ατομικά ή συλλογικά, τον εαυτό της.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, οι τρίτες χώρες έχουν δικαίωμα α προμηθεύσουν τη χώρα που δέχεται την επίθεση, με όπλα ή να ξεκινήσουν εκπαιδευτικές αποστολές. Στη Χάρτα του ΟΗΕ, μάλιστα, δε γίνεται διάκριση ως προς το είδος των βαρέων όπλων.

Ο διεθνολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, Μάρκους Κραγέφσκι, αναφέρει στο γερμανικό μέσο ότι ακόμα και η αποστολή ενόπλων δυνάμεων από άλλες χώρες στην Ουκρανία θα ήταν σύμφωνη με το νόμο. «Κάθε επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί συνέχεια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο μόνο αν αποσύρει τα στρατεύματά της εκτός ουκρανικών συνόρων», τονίζει.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο, για την ώρα, δε φαντάζει πολύ ρεαλιστικό. Οι ειδικοί σε θέματα διεθνούς δικαίου, όπως ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ από τους Χριστανιοδημοκράτες, σημειώνουν ότι, αντιθέτως, την άνοιξη αναμένεται νέα, μεγάλη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον χειμώνα για να προωθήσει την επιστράτευση και την εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών και να ενισχύσει τις προμήθειες πυρομαχικών υλών. Η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύψει τις υλικές απώλειες που έχει υποστεί», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι, η μετάβαση σε δυτικού τύπου μοντέλα αρμάτων είναι απαραίτητη.

Αναλένα Μπέρμποκ: «Δίνουμε μάχη εναντίον της Ρωσίας»

Η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώπιον Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη (24/01), ζήτησε περισσότερη συνοχή μεταξύ των δυτικών συμμάχων, τονίζοντας ότι, «δίνουμε μάχη εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου»

Αυτή τη δήλωση ακριβώς χρησιμοποίησαν τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ βασίζοντας μέρος της πολεμικής προπαγάνδας τους. Θεώρησαν ότι αποτελεί απόδειξη εμπλοκής της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο, και συγκεκριμένα στο πλευρό της Ουκρανίας.

Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, ερμήνευσε τη δήλωση Μπέρμποκ σημειώνοντας ότι, «η Ρωσία διεξάγει έναν βίαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πόλεμο ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη, η οποία εδράζεται στην ειρήνη και το διεθνές δίκαιο».

Ανοιχτός σε επαφές με τον Σολτς παραμένει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς παρότι δεν έχει προγραμματίσει κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο και ότι θα εγκρίνει την αποστολή Leopard από συμμαχικές ευρωπαϊκές χώρες. Η ανακοίνωση, την οποία λίγο αργότερα ακολούθησε αμερικανική δέσμευση για αποστολή αρμάτων μάχης M1 Abrams στο Κίεβο, προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου.

«Για την ώρα, δεν υπάρχει συμφωνία για συνομιλίες (με τον Σολτς) στο πρόγραμμα. Ο Πούτιν ήταν και παραμένει ανοιχτός σε επαφές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel που δημοσιεύεται σήμερα ο Σολτς δήλωσε: «Θα μιλήσω ξανά με τον Πούτιν γιατί είναι απαραίτητο να μιλήσουμε» και πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη του Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία για να τερματιστεί αυτός ο φρικτός, άσκοπος πόλεμος που έχει ήδη στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

Εκπρόσωποι του Σολτς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν. Ο ίδιος βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Τελευταία φορά που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι Πούτιν και Σολτς ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε πει τότε ότι η γραμμή της Γερμανίας και της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και είχε καλέσει το Βερολίνο να επανεξετάσει την προσέγγισή του.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, και μεγαλύτερη από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

όπλαΡωσίαΑναλένα ΜπέρμποκΓερμανίαπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα